Educație

Carte dedicată artistului care a pictat sfinţi în sute de biserici

Valentin Muscă
16 apr 2012 3314 vizualizări
ste primul album biografic dedicat pictorului Vasile Pascu, care a pictat zeci de biserici din ţara noastră u sfinţii pictaţi de Vasile Pascu pot fi admiraţi pe pereţii bisericilor din mai multe localităţi vrîncene

În sfîrşit viaţa şi opera unuia din cei mai importanţi pictori români din veacul trecut au fost cuprinse între coperţile unei lucrări. “Vasile Pascu. O viaţă pentru artă” (Texte de Roxana Bărbulescu şi Valentin Ciucă, Bucureşti, 2012). Este vorba despre un album biografic, apărut într-o ediţie de lux, care aduce în actualitate personalitatea proteică a pictorului Vasile Pascu, de numele căruia se leagă picturile a zeci de biserici din România, dar şi sute de uleiuri şi acuarele, care şi-a petrecut cei mai mulţi ani din viaţă pe schelele bisericilor, pictînd chipuri de sfinţi. De altfel, titlul albumului este mai mult decît sugestiv: “Vasile Pascu. O viaţă pentru artă”, adică o viaţă trăită pentru a scoate în evidenţă sacralitatea, prin artă, şi frumuseţea chipului uman. Nu întîmplător, chipurile zugrăvite de Vasile Pascu sînt pline de umanitate, de blîndeţe şi gingăşie, iar peisajele sale invită la reverie. Dunărea la Galaţi pare ca pe vremea cînd oraşul era porto-franco, tîrgurile par coborîte din romanele lui Sadoveanu, “Femeia cusînd” pare venită dintr-o poveste scandinavă, şantierele nu au nimic din epoca proletară, “Tăranii din Iacobeni” dau impresia că au ieşit din scrierile lui Rebreanu, culorile peisajelor amintesc uneori stilul pictorilor olandezi, “In faţa casei” ne duce cu gîndul la neorealism, casele sale nu sînt desfigurate de termopane şi poartă mantia imaculată a varului, iar tabloul “În gară” ne aminteşte de epoca de aur a trenului valah, cînd bunicile noastre mergeau cu trenul de la Burca la Odobeşti sau de la Odobeşti la Focşani. Asta despre lumea “laică” a artistului. Lumea sfinţilor, a artei sacre o putem descoperi fiecare dintre noi, la sfîrşit de săptămînă, colindînd judeţul în lung şi-n lat, pentru a admira sfinţii pictaţi de Vasile Pascu pe pereţii bisericilor din Tulnici, Recea, Jariştea, Cimitirul Sudic-Focşani, Obrejiţa, Precista-Focşani, Pituluşa-Broşteni, Sf. Dumitru – Focşani, Vînători, Mîndreşti, Dumbrăveni, Sf. Gheorghe – Focşani, Bonţeşti, Sf. Apostoli şi Sf. Spirodon din Focşani. Editat în condiţii grafice deosebite, volumul cuprinde peste 200 de picturi şi fotografii inedite. Lansarea va avea loc în curînd, la Focşani, cu ocazia unui vernisaj excepţional dedicat marelui artist. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.