Educație

Florinel Agafitei, Schita monografica a comunei Golesti

Valentin Muscă
16 apr 2012 2818 vizualizări
Istoricul vorbeşte şi despre una dintre casele vechi boiereşti din comuna multicoloră arhitectonic

Istoricul Florinel Agafiţei a finalizat recent primul studiu monografic serios despre comuna Goleşti, îmbogăţind cu încă un titlu zestrea cercetărilor din domeniu. Peste 20 de capitole sînt dedicate localităţii, de la primele consemnări ale Moşiei Goleşti - pe vremea cînd acest teritoriu aparţinea de Muntenia - la Goleştiul veacului XX, cu suferinţele din timpul celui De-al Doilea Război Mondial, pînă la comuna modernă din zilele noastre. Marea dificultate în redactarea lucrării, menţionată de autor în introducere, a fost lipsa informaţiilor din cauza distrugerii arhivelor în 1944, în urma unui incendiu care a devastat şcoala veche, unde era depozitată arhiva comunei. Informaţii despre aşezare, climă, vegetaţie, faună, sol, reţea hidrografică, toponimie, poveşti despre fosta Moşie Goleşti, un istoric al şcolii, viaţa religioasă, tradiţii, folclor, ca şi personalităţi care s-au născut în localitate fac din această lucrare o carte de vizită de invidiat. Dincolo de datele şi informaţiile precise despre localitate, istoricul Florinel Agafiţei a încercat şi un demers pedagogic, inserînd în lucrare povestea Familiei Tarbă, a cărei locuinţă oferă imaginea idilică a clasei de mijloc dintr-o Românie de la începutul secolului XX. Dimensiunile modeste ale locuinţei, cu un stil arhitectonic neoclasic românesc, cu interioare luminoase, cu sobe ca în romanele lui Duiliu Zamfirescu şi un mobilier clasic, fac din Casa Tarbă o apologie a bunului gust şi a rafinamentului în contradicţiile cu locuinţele multicolore ale neoburgheziei focşănene din Goleşti, care seamănă mai degrabă cu minaretele ţiganilor din Simileasca decît cu locuinţele românilor înstăriţi de la începutul veacului trecut. (V. MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.