Educație

Incepe Săptămîna Patimilor

Valentin Muscă
8 apr 2012 1484 vizualizări
In această săptămînă se face şi pomenirea unor sfinţi legaţi de creştinătatea vrînceană

Creştini ortodocşi intră astăzi în cea mai importantă perioadă din anul liturgic, săpătămîna în care Biserica repetă simbolic, prin serviciile religioase oficiate de slujitorii săi, ultimele zile din viaţa terestră a Fiului lui Dumnezeu. Toate acestea marcate prin slujbele de seară numite Denii, care sînt în realitate slujbele care s-ar oficia în mod normal în dimineaţa zilei următoare. Seria serviciilor religioase începe cu Denia din seara Duminicii de Flori, care aminteşte creştinilor vînzarea lui Iosif de către fraţii săi, dar şi pilda Smochinului neroditor. Denia din ziua următoare aduce în faţa credincioşilor pilda celor zece fecioare, iar la Denia din Marţea Mare asculătm parabola femeii păcătoase care a uns cu mir picioarele lui Iisus. Cu Denia de miercuri seara ne apropiem de clipele emoţionante ale ultimelor două zile din viaţa lui Iisus Hristos, iar Biserica a rînduit pentru credincioşi istorisirile care au marcat aceste zile: ultima Cină cu ucenicii, instituirea Sfintei Euharistii, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi vinderea lui Iisus. Ca o prelungire a acestor evenimente, la Denia din Joia Mare creştinii vor avea posibilitatea ca prin cele 12 evanghelii să ia cunoştinţă de clipele care au dus la judecarea şi răstignirea Sa. În Joia Mare se scoate Sfînta Cruce din Altar în mijlocul Bisericii, pregătind terenul pentru Vinerea Patimilor, cînd credincioşii participă la slujba de înmormîntare a Fiului lui Dumnezeu, cîntînd cu toţii Prohodul Domnului. Tot în această săptămînă se face pomenirea unor sfinţi legaţi de creştinătatea vrînceană. Miercuri, 11 aprilie este ziua Sfîntului Calinic de la Cernica, care a continuat tradiţia duhovnicească a Cuviosului Vasile de la Poiana Mărului; joi 12 aprilie îl pomenim pe Sfîntul Sava de la Buzău, patronul spiritual al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, iar sîmbătă 14 aprilie este ziua cînd credincioşii din Podgoria Odobeştilor îl vor pomeni pe Sfîntul Pahomie de la Gledin, primul stareţ al Schitului Sf. Gheorghe din Vineşeşti (actualul cartier Caragea din Odobeşti) şi iniţiatorul fondării Schitului Buluc de către Isaia Caragea, după 1716. De altfel, la Odobeşti se va organiza din acest an, la cîteva zile după Paşti, prima ediţie a unui simpozion dedicat creştinătăţii odobeştene, ediţia din 2012 fiind închinată Sfîntului Pahomie. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.