Educație

Invatatorii s-au intilnit cu autorii de manuale

Camelia Stănilă
27 mai 2006 783 vizualizări
De la toamna, elevii de clasa a IV-a vor invata dupa o noua programa si noi manuale. Specialistii spun ca noua programa scolara deplaseaza accentul de pe "ce stie" copilul pe "ce stie sa faca".

Zeci de cadre didactice de la invatamintul primar, care de la toamna vor lucra cu clasa a IV-a, au participat ieri la o intilnire cu autorii de manuale, organizata la Casa Corpului Didactic Focsani. Aceasta pentru ca din anul scolar 2006-2007, elevii de clasa a IV- a vor invata dupa o noua programa scolara, care a impus schimbarea tuturor manualelor pentru aceasta clasa. Autorii si reprezentantii editurilor care au cistigat licitatiile si-au adus ieri la Focsani cartile si auxiliarele scolare, pentru ca dascalii sa poata face o alegere corecta, in functie de nevoile existente la clasa. Potrivit reprezentantilor din invatamint, noua programa pentru clasa a IV-a aduce numeroase schimbari, atit in privinta continuturilor, cit si a demersului didactic, avindu-se in vedere scolarizarea de la 6 ani, prelungirea duratei invatamintului obligatoriu si recomandarile europene. Specialistii in domeniu spun ca noile manuale deplaseaza accentul de pe "ce se invata" pe "de ce se invata", de pe "ce stie" copilul pe "ce stie sa faca". Astfel, autorii prezenti la Focsani au incercat sa-si prezinte atuurile manualelor pe care le-au creat, atragind atentia asupra noutatilor pe care le aduc. Multi au incercat sa puna accent pe faptul ca manualele aduc o mai mare implicare a elevilor in timpul orelor. "Nu se urmareste o acumulare de fapte, de informatii stiintifice, ci formarea u nor capacitati de comunicare, de studiu individual, de relationare a copilului cu mediul natural si social in care traieste. Noile programe aduc o imbinare, o alternare permanenta a activitatilor bazate pe efortul individual al elevului cu activitati care solicita efortul colectiv, in echipa", a precizat Maria Dulgheru, inspector scolar pentru invatamint primar.


Alegeri pina pe 13 iunie


Noutati importante sint aduse de programele pentru istorie si geografie, prin abordarea materiei dintr-o cu totul alta perspectiva. Elevii vor face cunostinta cu trecutul pornind de la situatii familiare (istorie locala), urmate de cele care se afla la mai mare distanta in timp si spatiu. Descoperirea si explorarea mediului geografic se va face prin trecerea gradata de la abordarea elementelor specifice orizontului local spre cele specifice tarii, continentului, planetei ca intreg. De altfel, pina la inceputul anului scolar 2006-2007, toti invatatorii care vor preda la clasa a IV-a vor participa si la cursuri de formare privind didactica disciplinelor istorie si geografie, in contextul noilor abordari. Dupa ce au participat la expunerea facuta de autorii de manuale, dascalii vor avea timp sa le consulte pina pe 13 iunie si sa faca alegerea potrivita, in functie de posibilitatile elevilor si de stilul propriu de lucru la clasa. Invatatorii care vor lucra cu elevi de clasa a IV-a vor avea de ales dintre 7 manuale de limba romana, 9 de matematica, 8 de franceza, 4 de engleza sau 8 de educatie civica. Pentru clasa a IV-a au mai fost editate 8

manuale de geografie, 10 de istorie, 7 de educatie muzicala, 6 de stiinte ale naturii, 2 de religie ortodoxa si 2 de limba rromani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.