Educație

Revizorul, “piesa-vedetă” a Galelor Teatrale, se joacă azi

Silvia Vrînceanu
28 mar 2012 2692 vizualizări
Celebra piesă a lui N.V. Gogol despre corupţia şi moravurile din provincie este regizată de Horaţiu Mălăiele, biletele fiind epuizate de cîteva zile u ieri s-a celebrat Ziua Internaţională a Teatrului

Vrîncenii au parte astăzi de satiră politică la teatru. În această seară se joacă “piesa-vedetă” a Galelor Teatrale Focşănene, “Revizorul” de N. V. Gogol, interpretată de actorii de la Teatrul Odeon din Bucureşti şi regizată de maestrul Horaţiu Mălăiele. În ciuda faptului că un bilet la lojă costă 100 de lei, piesa se joacă şi la Focşani cu casa închisă. Din distribuţie fac parte Ştefan Bănică, George Mihăiţă, Virginia Mirea, Delia Seceleanu, Ion Chelaru, Valentin Teodosiu, Eugen Racoţi, Petre Dinuliu, Dragoş Huluba, Ana Maria Lazăr şi Bogdan Ghiţulescu. Comedia surprinde întîmplările dintr-un oraş de provincie unde ajunge un fals revizor, în realitate un golan pîrlit,  şi scoate la iveală corupţia, minciuna, prefăcătoria, frica de autorităţile centrale, compromisurile şi umilinţele îndurate pentru păstrarea privilegiilor. Ieri, cînd în lume s-a celebrat Ziua Mondială a Teatrului, focşănenii au putut urmări o piesă scrisă de um tînăr regizor, „Natură Moartă cu nepot obez”, de Ion Sapdaru, adusă la Focşani de Teatrul Odeon. Biletele s-au epuizat încă de luni, în sală fiind chiar şi spectatori din Bucureşti, amatori să urmărească actorii preferaţi în deplasare. Pavel Bartoş, Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Oana Ştefănescu şi Nicoleta Lefter sînt actorii care au ridicat sala în picioare, într-o comedie neagră din care fiecare şi-a putut extrage propriile învăţăminte. Înainte de spectacol, Sorin Francu, directorul Teatrului, şi Valentin Gheorghiţă, directorul Ateneului, cei doi organizatori ai galelor, au citit publicului mesajele dedicate Zilei Internaţionale a Teatrului. În acest an, celebrul actor american John Malkovich a trimis un mesaj în care i-a îndemnat pe cei care lucrează în teatru să lupte împotriva cenzurii, să fie originali, convingători şi să emoţioneze. “Vă doresc să fiţi binecuvîntaţi cu talentul şi rigoarea necesare pentru a ne învăţa bătaia inimii umane în toată complexitatea ei, precum şi cu modestia şi curiozitatea necesare pentru a face din aceasta, munca voastră de o viaţă”, a transmis actorul în mesajul care a circulat ieri în toată lumea.


“La teatru azi, vă trataţi cu happy end şi catharsis”

Galele Teatrale Focşănene au fost iniţiate în anul 1997 de Ateneul Popular, iar din 2004, cum era şi normal, s-a mutat la Teatrul Municipal, care a fost reabilitat după distrugerile suferite la cutremurele din ultimii 40 de ani. Proiectul este organizat în parteneriat de cele două instituţii surori construite de filantropul Gheorghe Pastia, Teatrul şi Ateneul Popular. “Nicăieri în Romania nu mai există un asemenea eveniment care se derulează pe durata a mai multe zile şi care celebrează Ziua mondiala a teatrului. Este un prilej să fim mîndri că Focşaniul are un astfel de festival şi alte oraşe importante nu au aşa ceva", a declarat Valentin Gheorghiţă, directorul Atenului. Galele Teatrale continuă pînă duminică. Iată ce spune preşedintele UNITER, Ion Caramitru, în onoarea TEATRULUI: “Dacă mergeţi la teatru azi, vă trataţi cu happy end şi catharsis, plecînd acasă oarecum împăcaţi cu tragedia de zi cu zi a tranziţiei”. (Silvia VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.