Educație

"La noi" - foaie de cultura, istorie locala si educatie sovejeana

Ziarul de Vrancea
28 mar 2012 1455 vizualizări
Zilele acestea a apărut de sub teasc publicaţia LA NOI…, foaie de cultură, istorie locală şi educaţie - fondată în 2008, seria a II-a, nr. 1, aprilie 2012, un adevărat eveniment cultural prin care Soveja, dascălii şi învăţăceii lor, sub imboldul inimosului, veşnic tînărului şi neliniştitului Constantin Macarie dau semne de viaţă, prospeţime, optimism, de încredere în viitorul acestui neam.

Bîntuit de gînduri negre, de iarna ca un coşmar, de perspectiva apocaliptică pe care ne-o prefigurează diriguitorii pentru care contăm, de încrîncenarea care ne bîntuie permanent, de pîcla care ne întunecă sufletele şi mintea cîtă ne-a mai rămas, mărturisesc că lectura publicaţiei a fost o adevărată revelaţie, o adevărată reînviere a speranţei.
Zidită pe versul tragic al poetului pătimirii noastre, O. Goga - ,,La noi sunt codri verzi de brad/ şi cîmpuri de mătasă;/ La noi atîţia fluturi sunt/ şi-atîta jale-n casă” -, publicaţia sovejană ne transmite optimism şi încredere.
Editorul ştie să percuteze mintea şi sufletul cititorului, utilizînd forţa credinţei creştine şi a tradiţiei seculare, simboluri pe care le vedem exprimate chiar şi numai la nivel de titluri: Hristos a înviat!; Ion Creangă - 175 de ani; O mare prietenie literară: Mihai Eminescu şi Ion Creangă; Humuleşti - spaţiul memoriei colective; Comoara din sufletul bunicilor - încondeierea ouălor la Soveja; Oul roşu în viaţa sovejenilor, la Paşti; Paştele la sovejeni; Cărţile Sovejei - Oameni de la munte de Soveja şS. Mehedinţiţ etc.
Speranţa noastră adevărată rezidă însă în faptul că din 22 de articole, 17 sunt semnate de elevi sovejeni din clasele V-X, aceştia dovedind, sensibilitate, gust estetic, reale calităţi creatoare şi cunoştinţe remarcabile. ,,… Ramură de sălcioară,/ cu zîmbet de primăvară,/ duc în casa mea curată,/ fă-mi-o binecuvîntată/ cu căldură, bucurii/ în zi sfîntă de Florii” (De Florii - Gabriel Burnichioiu, cls. a V-a).
Din această perspectivă, îmi imaginez publicaţia La noi… ca pe o şezătoare în care magistrul, Constantin Macarie - tip sadovenian prin statură şi vibraţie interioară - şade la taifas cu învăţăceii săi iniţiindu-i în tainele limbii române, ale curgerii versului mioritic, în tainele tradiţiei.
Atent la prospeţimea şi frumuseţile din coloanele publicaţiei, îndemn pe întemeietorii şi truditorii acestei reviste să trimită un exemplar şi lui Horia Roman Patapievici, marele blasfemiator al limbii şi poporului român! Poate că în felul acesta îşi va cere scuze de la popor, poate va învăţa limba română pentru că ceea ce debitează cu aer de mare intelectual este o păsărească amestecată cu venin şi otravă cu care împroaşcă şi spurcă totul în  jur, sau poate se va duce de La noi… unde a înţărcat mutu iapa. Aferim! (Costică NEAGU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
mihai nuta, acum 4408 zile, 1 ora, 26 minute, 53 secunde
Tot respectul pentru domnul profesor Macarie; sunt o fosta eleva, sovejeanca prin nastere, si, trebuie sa remarc faptul ca domnul pofesor, care mi-a fost si diriginte, mi-a marcat viata, m-a invatat citeste integral
ramona, acum 4408 zile, 2 ore, 31 minute, 14 secunde
Toata stima si respectul meu pentru domnul profesor Macarie. Ma consider privilegiata sa am sansa de a lucra cu dumnealui. Este o personalitate cu care Soveja se mandreste.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.