Educație

"Mon Oncle" la Clubul Cinefililor

Sorin Tudose
27 mar 2012 989 vizualizări
Filmul parodiază, fără ură şi părtinire, societatea de consum

Clubul Cinefililor “Athenaeum” Focşani invită mîine iubitorii de film de la ora 18.00 la Ateneul Popular “Maior Gh. Pastia” pentru a vedea o peliculă clasică în regia lui Jacques Tati şi anume “Mon Oncle” din 1958. Filmul franţuzesc în care Tati joacă rolul principal este delicios prin modul în care două lumi sînt puse în antiteză. Pe de o parte este mahalaua pariziană, atît de viu colorată, iar pe de altă parte este partea modernă a Parisului în care totul a fost tehnologizat, dar în mod ironic confortul este departe de a fi asigurat. „Filmul lui Tati parodiază, fără ură şi părtinire, societatea de consum. O face într-o manieră destinsă, neîncrîncenată, pe un ton situat între comic şi sentimental. Metoda pe care o foloseşte este alăturarea a două lumi: una imperfectă, haotică, mereu în mişcare şi, ca atare, vie, aceea a vechiului Paris şi a mahalalelor sale (cuvîntul nu e folosit în sens peiorativ, ci strict spaţial); cealaltă, aseptică, încremenită, artificială, aceea din cartierele rezidenţiale ale noii burghezii industriale. Unchiul, Monsieur Hulot, interpretat chiar de către Jacques Tati, este reprezentantul lumii vechi şi umane; cumnatul său, Monsieur Arpel (Jean Pierre Zola), directorul fabricii Plastac (denumire relevantă!) încarnează valorile “lumii noi”, eficiente şi impersonale, pe cale de a o înlocui pe cealaltă. Societatea de consum pare produsă de această Plastac, o variantă mult perfecţionată a fabricii din Timpuri Noi şi mai puţin apăsătoare decît aceea din Metropolis-ul lui Fritz Lang (1927)”, se arată în descrierea filmului postată la http://clubulcinefililorfocsani.wordpress.com/. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.