Educație

Memento: Proclamarea Pricipatelor în Regat

Valentin Muscă
25 mar 2012 1612 vizualizări
Pe 26 martie 1881, Pricipatele Unite Moldova şi Ţara Românească au devenit Regat, iar Prinţul a luat numele de Regele Carol I al României.

Această mişcare politică a fost posibilă datorită participării Pricipatelor la Războiul de Independenţă din 1877-1878 şi concesiunilor economico-financiare făcute de statul român marilor puteri Occidentale. Proclamarea României ca Regat a fost un pas important pentru ieşirea ţării noastre de sub umbrela turco-rusă, dar reversul a însemnat intrarea Regatului României în sfera de influenţă austro-germană. Principatele Unite Moldova şi Ţara Românească au devenit Regatul României, cu un Rege recunoscut de marile puteri Europene, dar economia românească a trecut din buzunarul Imperiului Otoman în cel austro-german. Nu putem spune dacă a fost bine sau rău însă presa vremii, la fel de activă ca şi astăzi, este plină de titluri incendiare despre spolierea bogaţiilor naturale româneşti, îndeosebi petrolul şi pădurile, care au intrat pe mîna austriecilor. Ca exemplificare, în numai cîteva zeci de ani, în Vrancea arhaică nu mai existau nici lemne de foc, iar pădurile fostului judeţ Putna erau travesate în toate direcţiile de căi ferate cu ecartament îngust pe care societăţile austriece au cărat lemnul secular spre porturile de la Brăila şi Galaţi. Ca parte din preţul plătit de statul român pentru recunoaşterea Regatului României! Mutas mutandis, în zilele noastre, tot austriecilor le-am dat, din nou, petrolul şi gazele naturale, ca preţ plătit pentru intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană!  (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.