Educație

Biografia Sfîntului Teodosie de la Brazi a ajuns la tipar

Valentin Muscă
16 mar 2012 8626 vizualizări
Publicistul Petre Abeaboeru pregăteşte păncenilor o surpriză cu totul inedită. Acesta a redactat viaţa ierarhului care a ctitorit Mănăstirea Brazi la sfîrşitul secolului XVII.

„Mitropolitul Teodosie şi Mănăstirea Brazi” este prima lucrare care reface aventura spirituală a fostului mitropolit al Moldovei, retras la moşiile sale de la Brazi şi ucis de tătari într-o zi de toamnă a anului 1694. Personalitate importantă a Bisericii, Teodosie al II-lea a fost unul ierarhii care a contribuit cel mai mult la organizarea vieţii monahale din Podgoria Panciu şi sudul Moldovei. Originar din fostul judeţ Putna, probabil dintr-unul din satele asimilate în sec. XX de oraşul Panciu, Teodosie a trecut prin toate etapele unei cariere ecleziastice, de la stareţ la Mănăstirea Bogdana, episcop la Rădăuţi, arh. de Roman şi mitropolit al Moldovei. Acest lucru a încercat să scoată în evidenţă Petre Abeaboeru, care a gîndit lucrarea cronologic, urmînd cariera sfîntului Teodosie de la Brazi. Interesant este că Teodosie a ctitorit efectiv Brazii, care erau în sec. XVII un schit uitat de lume, după ce s-a retras de la conducerea Mitropoliei Moldovei, fără să fie vreodată stareţ la Brazi. Trecut la cele veşnice în 1694 şi îngropat în taină de monahi de frica tătarilor, moaştele sale au fost descoperite în 1842, pe vremea cînd stareţ la Brazi era vrednicul de pomenire Dositei, iar sfîntul Antipa de la Calapodeşti era doar frate de mănăstire în obşte. Reînhumat în paraclisul subteran şi uitat aproape un secol, a fost redescoperit după 1989 şi canonizat în 2003, fiind şi patronul oraşului Panciu. Cum criza a făcut ca banii să se evapore în paradisuri fiscale, biografia sfîntului protector al Panciului aşteaptă la tipar pentru a vedea lumina zilei. Probabil cineva va citi aceste rînduri şi în ceasul al XII-lea va rupe cîţiva gologani din afişele de campanie şi va redirecţiona aceşti bani la tipar. Campania electorală trece, dar biografia unui sfînt rămîne! (Valentin MUSCĂ)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel iancu, acum 4393 zile, 6 ore, 5 minute, 14 secunde
Interesanta prezentare a altui Sfant Vrancean, sfant ce s-a grijit de plaiurile natale. Domnul Abeaboeru P. desfasoara o grea munca in a evidentia ortodoxia din aceasta zona. Sa o citim cat mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.