Educație

VIDEO!!! Ultimul pictor interbelic expune la Galeriile de Arta

Aurelian Ivan
14 mar 2012 3200 vizualizări
La 87 de ani de ani, Leonard Slavu continuă să picteze cu talent, după moda veche u a fost coleg de cameră cu marele actor Toma Caragiu şi i-a avut profesori pe greii picturii romaneşti

 La cei 87 de ani pe care i-a împlinit pe 8 Martie 2012, pictorul vrîncean Leonard Slavu crede în continuare în magia tabloului. Aseară, la Galeriile de Artă din Focşani, a inaugurat o expoziţie cu lucrările sale cele mai deosebite pe care a dedicat-o florilor şi primăverii. Încă mai crede că "pictura este ceva care îţi dă aripi să zbori" şi este trist că oamenii au uitat să privească în jurul lor, să vadă frumosul. Leonard Slavu s-a născut în Făurei-Putna şi a absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" în anul 1953, la clasa profesorilor Nicolae Dărăscu şi Camil Ressu. "Este un artist care, avînd mari maeştri profesori, este tributar artei interbelice. Orice cunoscător, cît de cît unul rafinat, poate vedea influenţa lui Nicolae Dărăscu în peisajele domniei sale", a spus în debutul expoziţiei pictorul Liviu Nedelcu, care este şi directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Artelor şi Meseriilor, organizatorul expoziţiei. Cu ocazia vernisajului, pictorul Leonard Slavu a mărturisit că a stat în studenţie în aceeaşi cameră cu faimosul actor Toma Caragiu, care i-a devenit bun prieten. În cei 87 de ani a legat prietenii cu greii picturii romaneşti, oameni care l-au inspirat în drumul său în viaţă şi mai ales în pictură. A avut numeroase expoziţii în ţară, dar şi în afară, pînă în îndepărtata Japonie.

Tablouri la preţuri de criză

Tablorile se vînd mai greu, după cum recunoaşte artistul. Aşa că Leonard Slavu spune că nu mai ţine la preţ, ci este bucuros dacă oamenilor le place ce pictează şi le oferă cu bucurie la preţ de criză. "Nici noi nu mai ţinem la preţurile care ar trebui. Dacă unei doamne i-a plăcut una din lucrări şi mi-a zis «o vreau dar am numai atîţia bani», i-am zis: «dă, doamnă, încoace, mulţumesc. Mă bucur că va place»", ne-a dezvăluit artistul. Leonard Slavu mai spune că se bucură să difuzeze lucrul care nu face rău, adică tabloul, cel care aduce bucurie ochiului şi hrăneşte sufletul cu frumuseţea lui. Cei care vor să viziteze expoziţia pot merge la Galeriile de Artă din Focşani pe tot parcursul lunii. Dacă le place un tablou îl pot cumpăra, iar preţurile sînt accesibile. Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea un filmuleţ de la vernisajul expoziţiei de primăvară a pictorului Leonard Slavu.  (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.