Educație

Mănăstirea Brazi si trecutul ei istoric

Valentin Muscă
22 mai 2006 1241 vizualizări
Autorul este originar din fostul sat Crucea de Jos, pe locul căruia a fost zidită prima biserică dintre brazi. Lucrarea aduce informatii inedite despre istoria zonei Panciu, fiind o adevarata monografie

Celebra prin istoria plina de incercari din ultimul secol, Mănăstirea Brazi de la Valea Hăulitei (Panciu) este singurul lăcas de rugăciune din Vrancea care are o monografie modernă, "Mănăstirea Brazi - Panciu si trecutul ei istoric" (Ed. Episcopiei Buzăului si Vrancei, Buzău, 2005). Autorul monografiei este, nu intimplător, o persoană născută in fostul sat Crucea de Jos, de lingă Panciu, Arhidiaconul Ioan Iovan, cunoscut istoric bisericesc, care si-a dedicat viata cercetării trecutului religios al Moldovei si Tării Romanesti. Si astăzi, in cimitirul Mănăstirii Brazi, peste care a trecut tăvălugul comunismului, se găsesc mormintele părintilor si bunicilor istoricului vrincean. Cu această lucrare, Mănăstirea Brazi a intrat in rindul asezămintelor monahale care au o carte de vizită pe care o pot oferi oricărui vizitator. în Vrancea, s-au mai scris monografii despre mănăstiri si schituri, iar Manastirea Brazi a mai beneficiat de o monografie in 1990 (Pr. Gr. Popescu si Gion D. Ionescu, "Monografia Schitului Brazi din Judetul Vrancea, Buzau, 1990), poate chiar mai bine documentata, dar a fost editata sub forma de brosura si nu a beneficiat de prea multa atentie din partea editorului, Episcopia Buzaului si Vrancei. Am mai putea adauga si albumul monografic, scos in anul 2004, de acelasi editor, cu ocazia canonizarii Sfantului Teodosie, dar este slab documentat si prea pompos. Scrsă intr-un limbaj elaborat, dar nu rece, bine documentată, dar lipsită de schematismul unei lucrări de specialitate, curgătoare ca o poveste rostită seara unui prunc la culcare, dar imbibată de detalii bine articulate si cu citate din lucrări pe care cu greu le mai poti găsi, monografia mănăstirii de la Valea Brazilor este o invitatie pentru a descoperi legendele intemeierii Schitului Brazi, a egumenilor care au marcat Brazii, a legăturilor dintre monahii de la Brazi si mănăstirile Bogdana si Agapia. în prezent, arhidiaconul prof. Ioan Iovan vietuieste la Mănăstirea Neamt unde a fost profesor jumătate de deceniu la Seminarul Monahal. Lucrarea de fată a fost tipărită de Episcopia Buzăului si Vrancei, la implinirea a 90 de ani de către arhidiaconul Ioan Iovan. Zilele acestea istoricul a implinit 91 de ani. Din partea noastra, un sincer "La Multi Ani"!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.