Educație

Şcoala Veche din Odobeşti, în pericol de prăbuşire

Andrei Milcoveanu
11 mar 2012 4992 vizualizări
Zăpada căzută luna trecută a afectat structura de rezistenţă a clădirii, motiv pentru care din 19 martie elevii vor fi mutaţi într-un alt corp de clădire

 Căderile masive de zăpadă de la începutul lunii februarie au produs pagube serioase acoperişului Şcolii Vechi din oraşul Odobeşti. În urma evaluării făcute de o firmă de specialitate s-a constatat că imobilul are nevoie urgentă de lucrări de consolidare, clădirea nemaiputînd fi utilizată de elevi deoarece prezintă pericol de prăbuşire. Sesizaţi de situaţia fără precedent ivită la imobilul din strada Dobrogeanu-Gherea, aleşii locali s-au întrunit în şedinţă extraordinară la sfîrşitul săptămînii trecute pentru a analiza această problemă care va bulversa desfăşurarea orelor de curs de la Liceul Teoretic ”Duiliu Zamfirescu” din localitate. ”Consiliul Local Odobeşti a analizat această situaţie şi pe baza evaluării tehnice, aceştia au hotărît ca începînd cu data de 19 martie, elevii care învaţă în localul C al Liceului (Şcoala Veche, n.r.) să fie mutaţi în celelalte imobile ale Liceului Teoretic, pentru a nu pune în pericol viaţa acestora şi a dascălilor, din cauza slăbirii structurii de rezistenţă a acoperişului”, ne-a spus primarul Daniel Nicolaş.

Şcoala Veche la începutul secolului XX (vedere dinspre fosta stradă Ferdinand)

 

Localul C al Liceului Teoretic face parte din ansamblul şcolar construit prin suscripţie publică în Odobeşti la sfîrşitul secolului XIX, cînd au fost inaugurate Şcoala de băieţi şi Şcoala de fete. Vis-a-vis de aceste clădiri se afla Templul Coral din Odobeşti şi un teren de sport pe care se întreceau echipele şcolii evreieşti de pe fosta stradă Armenească şi cele ale şcolii de băieţi. Nu întîmplător, strada pe care se găseau cele două şcoli publice se numea ”Strada Şcoalelor” (ca în cartea poştală de mai sus). După 1948 regimul comunist a schimbat numele străzii, preferînd pe cel al intelectualului marxist Constantin Dobrogeanu-Gherea (pe numele adevărat Solomon Katz), iar după cutremurul din 1977 au demolat Templul. Imobilul din fosta stradă a Şcoalelor este monument istoric şi una din cele mai vechi instituţii publice din oraşul Odobeşti. (A. MILCOVEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.