Educație

Calendarul înscrierii la şcoală rămîne bătut în cuie

Ziarul de Vrancea
24 feb 2012 1936 vizualizări
Părinţii vor avea dreptul să-şi înscrie copiii la orice şcoală doresc, în şcolile apropiate locuinţei, pînă la 5 martie, sau la alte şcoli, în intervalul 5-20 martie

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, au analizat, vineri, situaţia înscrierii copiilor în şcoli şi au convenit că ordinul emis deja de minister pentru stabilirea acestor proceduri nu trebuie modificat, a declarat purtătorul de cuvînt al Guvernului, Dan Suciu. El a arătat că părinţii vor avea dreptul de a-şi înscrie copiii la orice şcoală doresc şi fără o evaluare şcolară prealabilă, după un calendar clar stabilit, şi anume în şcolile apropiate locuinţei, pînă la 5 martie, sau la alte şcoli, în intervalul 5-20 martie. În cazul în care numărul copiilor înscrişi depăşeşte capacitatea unităţii de învăţămînt, variantele sînt ca Inspectoratul şcolar să încerce să mărească numărul de locuri în clase, să fie aplicate criterii sociale (handicap, alţi fraţi în aceeaşi şcoală) sau criterii proprii ale şcolii avizate deja de către inspectoratele locale. Purtătorul de cuvînt al Guvernului a arătat că va fi efectuată doar o evaluare psiho-somatică, nu şcolară, pentru copiii născuţi după 1 septembrie şi doar la solicitarea părinţilor. Întrebat de jurnalişti dacă procedura va fi totuşi modificată în urma proceselor intentate de părinţi, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a arătat că deciziile instanţei trebuie respectate.

Procesul Ministerului cu părinţii, amînat

Curtea de Apel Bucureşti a amînat, vineri, pentru 28 februarie judecarea cererii mai multor părinţi de anulare a ordinului ministrului Educaţiei privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I, care ar urma să înceapă în 5 martie. Părinţii au dat în judecată Guvernul şi Ministerul Educaţiei nemulţumiţi că în urma acestui act normativ nu îşi vor mai putea înscrie copiii decît în şcolile de care aparţin cu domiciliul. Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Ministerului Educaţiei au cerut instanţei amînarea cauzei în vederea pregătirii apărării, arătînd totodată că nu a fost îndeplinită procedura de citare. În acţiunea depusă la instanţă părinţii arată că Ordinul este neconstituţional, că le îngrădeşte mai multe drepturi şi libertăţi fundamentale prevăzute de Constituţie şi că pentru asumarea lui societatea civilă, părinţii şi cadrele didactice nu au fost consultaţi.
Potrivit ordinului ministrului Educaţiei, prima etapă a înscrierilor se desfăşoară în intervalul 5-16 marie, cînd părinţii depun cererile de înscriere a copiilor la şcoala de circumscripţie. A doua etapă a înscrieri are lor în perioada 20-27 martie, cînd sînt completate cererile de către părinţii care au domiciliul în altă circumscripţie şcolară, pe locurile rămase libere. A treia etapă va fi între 23 şi 25 martie, cînd are loc înscrierea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat, în etapa a doua, înscrierea la altă unitate de învăţămînt decît şcoala de circumscripţie, dar care nu au fost admişi şi solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie. Ultima etapă de înscriere cuprinde două perioade. Între 2 şi 9 mai are loc înscrierea pe locurile disponibile, la unităţile dorite, a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la altă şcoală decît cea de circumscripţie, dar au fost respinşi iniţial din lipsă de locuri. Ulterior, între 11 şi18 mai vor fi înscrişi copiii care nu au fost cuprinşi în nici o unitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.