Educație

Munţii de zăpadă s-au pus de-a curmezişul deschiderii şcolilor

Sorin Tudose
20 feb 2012 2268 vizualizări
Elevii din satele Doaga şi din Străjescu, comuna Garoafa, nu au putut ajunge ieri la cursuri din cauza troienelor chiar şi de 5 metri u şi în Focşani drumul spre şcoală a fost o aventură pentru şcolari

După două săptămîni în care elevii au stat acasă, majoritatea şcolilor şi-au redeschis porţile ieri, însă elevii au avut parte de peripeţii în drum spre şcoală sau şi-au povestit unii altora peripeţiile din timpul „vacanţei de nămete”. Au fost şi cîteva unităţi şcolare din judeţ unde din cauza zăpezii atît elevii cît şi profesorii nu au putut ajunge. Astfel, copiii din satele Doaga şi Străjescu, din comuna Garoafa, nu au putut ţine piept cu nămeţii cît casa pentru a fi prezenţi la cursuri, aşa cum a semnalat ieri dimineaţă un cititor al ziarului nostru. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) au luat legătura cu directorii şi au confirmat că au fost probleme în judeţ. “Într-adevăr nu s-a putut ajunge la şcoală în Străjescu din cauza nămeţilor foarte mari. Autorităţile locale deja se puseseră pe treabă cînd le-am contactat pentru a vedea exact despre ce e vorba”, a declarat Iordache Bostan, inspector şcolar general, chestionat de reporteri. Şeful Inspectoratului Şcolar recunoaşte că e posibil să mai fie vreo şcoală unde să nu se poată ajunge, dar spune că ar fi vorba de cazuri izolate. “Or mai fi cazuri de şcoli închise, dar prin cătune, prin zone mai izolate. În mare, primarii s-au mobilizat să deszăpezească, nu cum ar fi trebuit, dar oricum. Nu s-a dezăpezit complet nici în Focşani, dărămite în judeţ”, a comentat Bostan. Edilul din Garoafa, Gheorghe Maghiaru, recunoaşte că troienele sînt foarte mari şi că zăpada a împiedicat accesul elevilor la şcoală. „Este foarte mare zăpada pe drumul spre Străjescu, ajunge chiar pînă la 5 metri înălţime şi mai este şi foarte întărită, dar chiar acum (ieri după amiază, n.r.) sîntem cu utilajele pentru a degaja drumul. Sperăm că pînă mîine (azi, n.r.) să putem deschide drumul. Astfel, elevii din Doaga şi Străjescu  vor putea ajunge la şcoală”, a declarat primarul din Garoafa. În ceea ce priveşte încălzirea claselor, conducerea IŞJ Vrancea spune că n-ar fi fost probleme pentru că ieri au fost “temperaturi mai omeneşti”. “S-a dat drumul la căldură în şcoli încă de duminică seara. Referitor la programul «Cornul şi laptele» eu sper să reînceapă încă de azi (ieri n.r.) sau următoarea zi cel mai tîrziu”, a conchis Iordache Bostan. Şi în Focşani, trotuarele acoperite de un strat consistent de zăpadă îngheţată, dar şi mormanele de omăt de pe marginea străzilor au făcut ca drumul spre şcoală să fie o adevărată aventură pentru mulţi şcolari. Dacă ieri a fost zi de acomodare, de astăzi profesorii şi elevii vor trece din plin la recuperarea materiei pierdute între 4 şi 18 februarie. Tot astăzi se va centraliza la nivelul Inspectoratului Şcolar situaţia şcolilor unde cadrele didactice sau elevii nu au putut ajunge din pricina drumurilor nedeszăpezite. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Stefanescu, acum 4446 zile, 1 ora, 25 minute, 13 secunde
VA MULTUMIM FRUMOS PENTRU AJUTOR!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.