Educație

In memoriam: Teodor T. Burada

Valentin Muscă
17 feb 2012 2209 vizualizări
u intelectual polivalent, Teodor T. Burada este considerat unul dintre părinţii muzicologiei româneşti


Într-o zi geroasă de februarie a anului 1923, în timp ce la Bucureşti se năştea cea mai modernă Constituţie din istoria României, în ”dulcele tîrg al Ieşilor” se stingea una din marile personalităţi ieşite din fostul judeţ Putna. Născut la 1839 în sînul unei adevărate saga de preoţi – familia Burada din Odobeşti, unde preoţia se ”moştenea” din tată-n fiu, Teodor T. Burada era fiul unuia din primii memorialişti români – vornicul Tudorache Burada. Cu studii de Drept la Paris, tînărul Burada ocupă pentru început mai multe funcţii în judecătoriile din Moldova, inclusiv la Curtea de Apel din Focşani, ca în cele din urmă să iasă din Magistratură şi să se dedice studiului muzicii, fiind considerat unul din părinţii muzicologiei româneşti. De asemenea, Teodor T. Burada inaugurează seria cercetărilor etnografie, elaborînd printre primele studii despre folclorul românesc. În acelaşi timp, Teodor T. Burada a fost primul om de litere român care s-a ocupat sistematic de comunităţile româneşti din afara frontierelor Regatului român, redactînd lucrări de pionierat în domeniu şi deschizînd seria cercetărilor monografice din teren. Lista lucrărilor sale este impresionantă, nu atît prin numărul volumelor, cît prin originalitate şi consistenţă. De ziua trecerii sale în lumea veşniciei dorim ca prin acest memento să stîrnim curiozitatea celor care doresc să cunoască adevăratele personalităţi cu origini în Vrancea şi să mai discutăm şi altceva decît poltică. Teodor T. Burada fost un intelectual polivalent, un călător neobosit pe tărîmurile unde locuiau românii şi un apostol al românismului, fără să cadă în păcatul extremismului. Instituţii importante din alte judeţe organizeză mese rotunde pe marginea operei sale, Centre Culturale Judeţene îi poartă numele, iar în judeţul Vrancea nici nu ştim că o asemenea personalitate, în anii prunciei, îşi petrecea vacanţele jucîndu-se cu plozii podgorenilor, la umbra bisericii ”Sfînta Cruce” din Odobeşti. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
viorel iancu, acum 4444 zile, 9 minute, 40 secunde
Iata cum putem cunoaste istoria Vrancei noastre. Dl. V R Musca ne tine in permanenta in "priza", lucru pentru care trebuie sa spunem cele cuvenite.
Hans, acum 4444 zile, 3 ore, 6 minute, 8 secunde
Un articol bun. Felicitari autorului !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.