Educație

Preotul Valentin, protectorul dragostei

Valentin Muscă
12 feb 2012 1811 vizualizări
Sfîntul Valentin nu este nici omonimul lui Adonis, nici al lui Cupidon, cu atît mai puţin al lui Eros, ci este protectorul celor care se iubesc

Puţini ştiu că de 1500 de ani există un sfînt protector al dragostei. Acesta a trăit la Roma în secolul III, în anii marilor persecuţii, într¬-o epocă în care creştinii nu se defineau prin apartenenţa la o Biserică sau alta, ci ca  mărturisitori ai Bisericii Una, Sfîntă, Sobornicească şi Apostolească. De la sfîrşitul secolului IV, preotul Valentin, martirizat cu un secol în urmă, a fost declarat Sfînt de Biserica Romei şi a intrat în martirologiul creştin. Ca şi în cazul majorităţii sărbătorilor creştine, care au înlocuit vechile sărbători greco-romane, ziua de pomenire a Sf. Valentin a fost aleasă exact la jumătatea lunii februarie, adică în perioada în care romanii celebrau Lupercaliile, o sărbătoare a dragostei, în manieră libertină, caracteristică civilizaţiilor antice. Cum creştinismul era şi este împotriva libertinajului, era şi firesc să avem o sărbătoare dedicată dragostei creştine şi aşa Sfîntul Valentin a devenit protectorul îndrăgostiţilor. De aici şi pînă la Valentine's day din zilele noastre este o distanţă care se măsoară în secole şi ţine de evoluţia civilizaţiei occidentale, la care s-a adăugat în secolul XX aspectul comercial, inventat de făuritorii de vise de peste Ocean. Trebuie reţinut că Sfîntul Valentin nu este nici omonimul lui Adonis, nici al lui Cupidon, cu atît mai puţin al lui Eros, ci este protectorul celor care se iubesc. În ceea ce priveşte simbolistica acestei zile, inimioarele, porumbeii,verighetele şi tot ce ţine de un cuplu de îndrăgostiţi, acestea s-au născut în perioada cruciadelor, adică acum o mie de ani, cînd cavalerii Occidentali plecau să lupte pentru eliberarea locurilor sfinte, iar iubitele rămase acasă le dăruiau inimioare croşetate. În acei ani nu existau sms-uri, nici webcam-uri, dar simbolul dragostei lor învingea distanţele şi timpul. Să nu cădem în conservatorismul celor care în ultimii ani au făcut din Valentine's day un duşman al tradiţiilor valahe, centrate pe tracul Dragobete, ci să luăm ziua de Sfîntul Valentin ca pe o oportunitate prin care să ne manifestăm iubirea faţă de cei dragi. Mai bine să citim viaţa Sfîntului Valentin pentru a descoperi sufletul acestui preot din Roma secolului III, ucis pentru că a protejat doi îndrăgostiţi. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.