Educație

Inspecţia Socială a trecut la AJPIS

Sorin Tudose
1 feb 2012 2522 vizualizări
Legea asistenţei sociale a suferit mai multe modificări, stîrnind polemici de ordin politic u 120.000 de vrînceni beneficiază de diferite tipuri de ajutoare oferite de stat

Oficialii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie (AJPIS) Vrancea au prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, noile modificări legislative din domeniul asistenţei sociale care un intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2012. O primă noutate este reprezentată de faptul că beneficiile de asistenţă socială finanţate din bugetul de stat şi, după caz, din bugetele locale, se acordă sub rezerva achitării de către beneficiari a obligaţiilor de plată faţă de bugetul local. Altfel spus, cei care au datorii la primăria de care aparţin vor spune adio ajutoarelor sociale oferite de stat. O altă noutate este indicatorul social de referinţă, care în prezent este de 500 de lei şi la care se raportează nivelurile, respectiv cuantumurile beneficiilor de asistenţă socială, nu înainte de a fi aplicat un indice social de inserţie. Acest indice de inserţie reprezintă coeficientul de multiplicare aplicabil indicatorului social de referinţă şi se stabileşte în raport cu tipul de familie precum şi scopul beneficiului de existenţă. “Legea nr. 292/2011 a suscitat la momentul adoptării mai multe polemici de ordin politic, dar este vorba doar de o lege care reglementează asistenţa socială. De altfel, în urma reorganizării Agenţiei pentru Prestaţii Sociale instituţia noastră a preluat şi Inspecţia Socială, care era instituţie în directa subordine a Ministerului Muncii”, a declarat Vincenţiu Micheci, directorul AJPIS. Dacă Inspecţia Socială avea doar doi inspectori înainte de a trece la Agenţie acum are cinci oameni care trebuie să controleze veridicitatea celor declarate de beneficiarii unor anumite prestaţii sociale. Conform legii, cei de la Inspecţia Socială trebuie să verifice furnizorii de servicii sociale, respectiv ONG-uri, primării, instituţii publice sau private. Prin modificarea legislaţiei, autorităţile vor să creeze un sistem unitar de administrare a beneficiilor de asistenţă socială şi de evaluare, monitorizare şi control în domeniul asistenţei sociale. Aşa se face că cele 54 de prestaţii sociale au fost regrupate în nouă tipuri de alocaţii, indemnizaţii şi facilităţi acordate celor aflaţi în dificultate. De exemplu, ajutorul de caldură, venitul minim garantat şi alocaţia de sprijin familial vor fi grupate într-un singur pachet, numit venitul minim de inserţie, după cum spun cei de la AJPIS. La nivelul judeţului sînt 120.000 de beneficiari de prestaţii sociale, din care circa 68.000 sînt copiii care primesc alocaţii şcoalare. Tot ca o nouate, elevii care împlinesc 18 ani şi încă mai sînt în învăţămînt nu mai primesc alocaţie. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.