Educație

Personalităţi locale şi naţionale, evocate de Ziua Culturii NaţionaleCei prezenţi au depus flori la bustul lui Eminescu

Mihaela Beșleagă
15 ian 2012 2061 vizualizări
Acţiunea “La pas, printre statui” a adunat zeci de oameni din instituţiile judeţului, care au aflat amănunte inedite despre oamenii care au fost atît de valoroşi încît “trăiesc” şi acum prin intermediul statuilor u şi Ateneul Popular a organizat mai multe acţiune în memoria lui Eminescu

Zeci de reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din judeţul nostru şi nu numai au participat ieri la acţiunea “La pas, printre statui” care a constat într-o scurtă evocare a personalităţilor care au bust în centrul oraşului Focşani. Sorin Francu, directorul de la teatrul municipal, le-a spus celor prezenţi despre personalitatea poetului Mihai Eminescu după care rînd pe rînd viceprimarul Bogdan Matişan, directorul Direcţiei pentru Cultură, Florin Micu Iliescu, angajaţi ai Consiliului Judeţean, ai Primăriei Focşani etc. au depus cîte o floare la bustul Poetului Naţional. Pe urmă alaiul s-a îndreptat către bustul Maiorului Gheorghe Pastia (decedat în 1929), cel care a donat oraşului din agoniseala sa Teatrul şi Ateneul Popular, ocazie cu care Francu a amintit celor prezenţi cît de important a fost şi este acest focşănean pentru oraşul nostru. Şi actorul Petre Liciu (1871 - 1912), al cărui bust se află pe latura teatrului, a fost evocat de către directorul instituţiei de cultură. “Petre Liciu era la un moment dat la un restaurant unde tocmai mînca o friptură şi în vecinătate a avut loc un incendiu. Actorul născut în Focşani s-a dus şi a salvat un copil după care s-a întors în restaurant şi a comandat ospătarului o nouă friptură pentru că precedenta se răcise deja”, le-a povestit Sorin Francu celor prezenţi, spre amuzamentul acestora. Acţiunea a continuat cu busturile dedicate inventatorului Ion Basgan (1902 - 1980), omului politic Nicolae Filipescu (1862 - 1916) şi domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1820 - 1873) şi a fost organizată de ziua Poetului Naţional, Mihai Eminescu, celebrată an de an pe 15 ianuarie, devenită de anul acesta Ziua Culturii Naţionale.


Simpozion inedit la Ateneu


Şi Ateneul Popular Maior Gh. Pastia a fost ieri gazda unui simpozion dedicat memoriei lui Eminescu. Într-o atmosferă intimă, cu lumînări pe masă şi o ceaşcă de ceai, cîteva zeci de persoane iubitoare de cultură au vorbit despre poet. Pictoriţa Virginia Georgescu Hossu a realizat cîteva lucrări grafice inspirate din opera eminesciană pe care le-a expus pe simeze astfel încît să poată fi văzute de toţi invitaţii. De altfel, artista le-a şi explicat celor din sală ce a încercat să transmită prin opera sa, după care a dat citire unor versuri de Eminescu. În cadrul aceleaşi acţiuni a fost lansat şi volumul de poezii “Arhitectura cenuşii” de Virgil Panait. Profesorul focşănean Gheorghe Zaharia şi-a adus şi el contribuţia la evocarea poetului naţional. Nu în ultimul rînd, a fost vizionată pelicula “Un bulgăre de humă” în regia lui Nicolae Mărgineanu. (Sorin TUDOSE)

Eminescu, omagiat la Centrul „Dănuţ”


La Centrul de zi „Dănuţ” din Broşteni, care funcţionează pe lîngă parohia „Sfîntul Gheorghe”, s-a defăşurat o activitate cultural-artistică sub genericul „Eminescu – Luceafăr, eu o mică stea”. Sub forma unui concurs pe echipe, copiii din sat au readus în atenţia celor prezenţi
frumuseţea, profunzimea şi unicitatea operei eminesciene. Cu mult talent
şi pasiune copiii au recitat poezii, au interpretat romanţe şi au
realizat o expoziţie de desene reprezentînd diverse teme din creaţia
poetului. Juriul format din cadre didactice şi realizatori de emisiuni
culturale au felicitat concurenţii pentru cunoştinţele etalate şi
spiritul de echipă din timpul concursului. (S. T.)

Seară omagială Mihai Eminescu la Casa Armatei


Cercul Militar Focşani găzduieşte astăzi, de la ora 18.00, în sala de spectacole, o seară omagială dedicată poetului naţional Mihai Eminescu. Se va evoca viaţa şi opera poetului, dar vor avea loc şi recitări şi interpretări pe muzică din opera Luceafărului. Vor participa: profesorii Silvia Chelariu, Valeriu Anghel, Gheorghe Zaharia, poetul Virgil Panait, preotul Ion Vrînceanu, Ion Călugăru, Elena Apostu, Gheorghe Creţu, Cenaclul “Vasile Cîrlova”, grupul Seniorii şi soliştii Elena Bratu, Dorina Popescu, Irina Chiriac şi Radu Bornaz. Spectacolul este realizat de profesorul Mircea Grosu şi va fi prezentat de Ioan Constantinescu. Intrarea la spectacol este liberă. Pe 27 septembrie 2012 Cercul Militar Focşani împlineşte 100 de ani de la înfiinţare, prin decretul regal al lui Carol I. Cu  această ocazie, în acest an Casa Armatei va găzdui mai multe manifestări militare şi culturale. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.