Educație

Centru de informare turistică în turnul Mănăstirii Mera

Valentin Muscă
15 ian 2012 2602 vizualizări
Mera este cel mai important ansamblu voievodal în picioare din Vrancea u Cantemireştii, ctitorii Mănăstirii, au scris prin Dimitrie Cantemir şi fiul acestuia Antioh, cele mai frumoase pagini din Europa culturală a veacului XVIII u Centrul promovează opera şi memoria familiei Cantemir

Pentru o zi, fosta Mănăstire Mera a fost capitala culturală a Vrancei. Profesori, cercetători, scriitori din tot judeţul, un sobor de preoţi, alături de elevi şi credincioşi din localitate, precum şi edili din comunele vecine au participat ieri la inaugurarea primului Centru de  Informare cultural, turistic şi religios în sudul Moldovei. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Zilei Culturii Naţionale, iar alegerea Merei ca loc de desfăşurare a evenimentului a fost determinată de saga extraordinară a familiei Cantemir. ”Centrul de informare de la fosta Mănăstire Mera este primul dintr-o serie de centre pe care le vom amenaja şi deschide în toate locurile importante din judeţ. De la Vrancea de cîmpie, pînă la provincia istorică, peste tot vom amenaja asemenea centre care vor pune în valoare patrimoniul cultural, istoric şi religios local. Va urma în perioada imediat următoare centrul «Simion Hîrnea» de la Năruja, apoi dorim să amenajăm un centru la Mănăstirea Rogoz, în casa memorială a marelui duhovnic Paulin Lecca, un centru care-i va purta numele. Centrul de informare de la Mera are o filială la Casa de Cultură din Odobeşti, care va fi şi o interfaţă pentru Centrul de la Mera”, ne-a spus Florin Micu, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Vrancea şi organizatorul evenimentului. Concret, turnul din partea de est a complexului religios serveşte ca baza de documentare şi informare. Zeci de cărţi despre patrimoniul cultural local şi naţional, hărţi, documente în faccsimil, filme pe suport DVD şi cărţi poştale oferă celor care vor ajunge pe aceste locuri informaţii despre Mera şi aventura familiei Cantemir. Mai multe bannere asigură vizibiliatea acestui centru, care va fi promovat şi pe un site, iar preotul paroh Ticu Gavrilă este persoana de contact. Un sobor de preoţi din parohiile vecine, în frunte cu protoiereul de Odobeşti, pr. Ştefan Maftei, a oficiat un Te Deum pentru cei prezenţi şi o slujbă de pomenire pentru familiile Cantemir, Moţoc şi Mihai Eminescu. A urmat un simpozion în care au susţinut prelegeri preoţii Ştefan Maftei şi Ticu Gavrilă, profesorii Florinel Agafiţei, Ştefan Neagu, Costică Neagu, Petre Abeaboeru şi Aurel Nicodei. Nu a lipsit un moment muzical-artistic prezentat elevii din localitate, coordonaţi de prof. Luminiţa Ticu. Acest proiect a fost realizat de Direcţia pentru Cultură, cu susţinerea Primăriei Mera, a parohiei „Sfinţii Impăraţi” din localitate, în parteneriat cu Protoieria Odobeşti, Şcoala Mera, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Casa de Cultură din Odobeşti. (Valentin MUSCĂ) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.