Educație

Efectele unui bac dezastruos: mai puţine clase de a IX-a la licee

Sorin Tudose
11 ian 2012 2314 vizualizări
Anul şcolar viitor, liceele trebuie să renunţe la o clasă dacă au avut promovabilitate de sub 15% la bacalaureat u în acest caz sînt şapte licee din Vrancea u de asemenea, Focşaniul ar putea avea cu un liceu mai puţin, Colegiul Tehnic “Ion Mincu” şi Grupul Şcolar „G. G. Longinescu” urmînd să se unească

Directorii liceelor din judeţ şi mai mulţi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea s-au întîlnit ieri într-o şedinţă tehnică în care s-a vorbit despre cifra de şcolarizare pentru anul şcolar 2012-2013 în ceea ce priveşte învăţămîntul de zi, profesional sau postliceal. În cadrul şedinţei s-a prezentat Ordinul nr. 6694/20.12.2011 privind aprobarea Metodologiei pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare şi stabilirea reţelei unităţilor de învăţămînt preuniversitar de stat pentru anul şcolar viitor. Potrivit Ordinului amintit, unităţile de învăţămînt liceale cu mai puţin de 15% promovabilitate la examenul de bacalaureat, sesiunea 2011, trebuie să proiecteze pentru anul şcolar ce urmează un plan şcolar diminuat cu cel puţin o clasă. Mai exact, liceele unde promovabilitatea la bacalaureatul de anul trecut nu a fost una considerată acceptabilă de oficialii Ministerului Educaţiei, trebuie să aibă cu o clasă de a IX-a mai puţin decît au în prezent. La nivelul judeţului Vrancea, şapte instituţii liceale au avut un procentaj de sub 15% promovabilitate. Colegiul „Valeriu D. Cotea” s-a clasat pe primul loc, cu mai puţin de 3% din elevi care au promovat Bacul în sesiunea din vară. Situaţia este la fel de „neagră” şi pentru Grupul Şcolar Agricol Odobeşti şi Grupul Şcolar „G. G. Longinescu” Focşani, unde doar cîte trei elevi au reuşit să promoveze examenul în prima sesiune. Promovabilitate mică a avut şi Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”, de doar 4%. Licee cu promovabilitate sub 11% sînt şi Colegiile Auto „Traian Vuia”, „Ion Mincu” Focşani şi „Gh. Balş„ Adjud. „În judeţ sînt la ora actuală circa 1.300 de elevi de clasa a VIII-a care vor ajunge în 112 clase de a IX-a, spre deosebire de 114 cîte sînt în anul şcolar curent. S-a ţinut cont şi de gradul de promovare al bacului, dar s-a mai luat în considerare numărul de săli pe care îl are o unitate”, a declarat inspectorul şcolar general Iordache Bostan.


Dispare Grupul Şcolar “G. G. Longinescu”?


De altfel, discuţiile privind redesenarea reţelei şcolare sînt în plină desfăşurare şi au iscat şi unele bîrfe legate de posibile favoritisme. Reţeaua urmează să fie elaborată de consiliilelocale şi ulterior să fie supusă avizării IŞJ Vrancea. În discuţie a fost luată şi o eventuală decizie de comasare a Grupului Şcolar “G. G. Longinescu” (fostul liceu nr. 3) cu Colegiul Tehnic “Ion Mincu” (fostul liceu nr. 4), primul putînd rămîne fără personalitate juridică. Unul dintre argumentele aduse acestei decizii este acela că “Longinescu” nu mai îndeplineşte anumite criterii de funcţionare, printre care numărul tot mai mic de elevi. La acesta se adaugă rezultatul slab obţinut de elevii de aici la examenul de maturitate. În acest context, Ştefan Moraru, directorul Grupului Şcolar „G. G. Longinescu”, şi-ar putea pierde funcţia în detrimentul profesorului Vasile Lupu, actualul director de la „Ion Mincu”, nimeni altul decît soţul inspectorului şcolar general adjunct Maria Lupu. De altfel, Vasile Lupu a fost văzut zilele trecute pe la sediul IŞJ, unde a cerut o audienţă „generalului”. Această situaţie urmează să fie dezbătută în Consiliul Local Focşani, dar şi de către reprezentanţii IŞJ Vrancea. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.