Educație

Cuviosul Teodosie Cel Mare

Valentin Muscă
10 ian 2012 1653 vizualizări
Trăind la confluența dintre Antichitate și Evul Mediu, într-o perioadă în care creștinismul se afla în plină ascensiune -fiind de aproape un secol religia oficială a Imperiului Roman - Teodosie se numără printre monahii care au renunțat la pustnicie, susținînd viața monahală de obște.

Avînd printre predecesori, părinți precum Pahomie Cel Mare și Vasile Cel Mare, Teodosie, originar din Capadocia, s-a nevoit cea mai mare parte a vieții, singur, într-o peșteră de lîngă Bethleem. Și totuși, după zeci de ani de pustnicie, Teodosie fondează o mănăstire cu viață de obște, arătînd că oricît de departe am ajunge desăvîrșindu-ne ca pustnic prin post și rugăciune, viața în comun, în jurul unui stareț și duhovnic, în comuniune cu obștea este modelul ideal al călugăriei. Aceasta pentru că omul este o ființă creată să trăiască în societate (fie ea laică sau religioasă), în armonie cu cei de lîngă el, iar retragerile din lume nu sînt decît excepții de la regulă. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.