Educație

Biserica din Piaţa Unirii împlineşte 350 de existenţă

Mihai Boicu
26 dec 2011 6736 vizualizări
Tot azi se împlineşte un secol de la înfiinţarea primului cor de muzică religioasă din Vrancea

Biserica Naşterea Sfîntului Ioan Botezătorul, din Piaţa Unirii, sărbătoreşte astăzi împlinirea a 350 de ani de la ctitorire, în timpul domnitorului Ţării Romaneşti Grigore Ghica. Cu această ocazie va fi lansată o monografie în care istoricul Petru Obodariu, directorul Arhivelor Naţionale Vrancea, redă istoricul lăcaşului de cult de la înfiinţare pînă la secularizarea averilor mînăştireşti, care a pus capăt dominaţiei monahilor mănăstirii din actualul centru al municipiului Focşani. Lucrarea este completată de profesorul Ştefan Neagu, cu istoria bisericii de la acel moment pînă în prezent. Cel mai important aşezămînt monahal de la hotarul celor două ţări romane, situat lîngă borna de hotar nr. 47, avînd în faţă Milcovelul, cu podul spre Moldova şi clădirea Vămii, biserica “Sfîntul Ioan Botezătorul” este martorul celor mai importante evenimente istorice, sociale şi religioase care s-au petrecut în Focşani. Biserica din Piaţa Unirii a fost ctitorită în anul 1661 şi a făcut parte din ansamblul fostei mînăstiri cu hramul “Naşterea Sfîntului Ioan Botezătorul”. Lăcaşul de cult a fost înălţat în partea munteană a Focşaniului, chiar lîngă hotarul ce a despărţit Ţara Romanească de Moldova pînă în anul 1859. La această mînăstire s-a oficiat cununia religioasă a domnitorului Gheorghe Bibescu cu Mariţa Ghica, naş fiind Grigore Sturdza, domnitorul Moldovei. Mînăstirea a ars în anul 1854, însă biserica a supravieţuit. Înfăţişarea actuală se datorează restaurării după cutremurul devastator din anul 1977, dar şi lucrărilor realizate în vara acestui an ca urmare a reabilitării Pieţei Unirii. Ultima relicvă a vechii mănăstiri – Turnul clopotniţă (Foişorul de foc) - a fost demolat în anul 1905, întrucît se şubrezise, iar riveranii îşi arunau gunoaiele la baza sa. În urma reabilitării centrului istoric au fost scoase la iveală ruinele fostei mănăstiri, într-una din încăperi fiind organizat un mic muzeu cu obiectele descoperite de arheologi. Tot astăzi se împlineşte un secol de la înfiinţarea primului cor de muzică religioasă din Vrancea, în anul 1911. Corul şi-a reluat activitatea în urmă cu două decenii şi este condus de Liviu Topală, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni din Focşani. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
PAPILLON, acum 4502 zile, 13 ore, 23 minute, 5 secunde
In articol pomeniti anul cand a fost construita si ctitorita, insiruti numele unor indivizi care au cules din arhive date despre acest sfant locas de cult. O sa va intrebati , cu ce ati gresit? Da ati citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.