Educație

Anul 2012 aduce clasa pregătitoare pentru copiii de 6 ani

Ziarul de Vrancea
26 dec 2011 1992 vizualizări
Oficialii Ministerului Educaţiei spun că de anul viitor clasa pregătitoare este obligatorie şi poate funcţiona şi la grădiniţe

Elevii născuţi în anul 2005 sînt ultima generaţie admisă în învăţămîntul primar fără să urmeze clasa pregătitoare, întrucît aceasta devine obligatorie din anul scolar 2012 – 2013 astfel încît cei mici să fie capabili de a se adapta mai uşor la cerinţele sistemului şcolar. Practic, copiii născuţi în 2005 vor fi admişi în clasa întîi fără clasa pregătitoare, iar cei născuţi în 2006 vor intra mai întîi în clasa pregătitoare. Părinţii vor avea de ales pentru copiii născuţi în intervalul 1 septembrie 2006 - 31 decembrie 2006 dacă prelungesc încă un an în grupa mare sau dacă cei mici merg în grupa pregătitoare. În cazul în care optează pentru prelungire, în anul scolar 2013-2014 vor intra în clasa pregătitoare, au precizat oficialii din învăţămînt. Legea Educaţiei Naţionale specifică faptul că în clasa pregătitoare sînt înscrişi copiii care au împlinit vîrsta de 6 ani pînă la data începerii anului şcolar. La solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor sau a susţinătorilor legali, pot fi înscrisi în clasa pregătitoare şi copiii care împlinesc vîrsta de 6 ani pînă la sfîrşitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Părinţii vor avea la dispoziţie din ianuarie 2012 o linie verde de unde pot cere explicaţii cu privire la schimbarea sistemului educaţional. Pînă atunci, Ministerul Educaţiei elaborează curriculum-ul şi planurile cadru pentru clasa pregătitoare. Clasa pregătitoare se organizează în cadrul unităţilor de învăţămînt preuniversitar cu personalitate juridică în care există nivelul de învăţămînt primar acreditat sau autorizat, dar poate funcţiona şi în cadrul unităţilor de învăţămînt preşcolar - grădiniţe - care sînt structuri ale unităţilor de învăţămînt cu personalitate juridică în care există nivelul de învăţămînt primar acreditat sau autorizat, potrivit Metodologiei pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare şi stabilirea reţelei unităţilor de învăţămînt preuniversitar de stat pentru anul şcolar 2012-2013. Conform aceleiaşi metodologii publicate pe site-ul MECTS, procesul de reducere a numărului claselor cu predare simultană va continua prin asigurarea transportului elevilor cu microbuzele şcolare. Se apreciază că peste 5.000 de copii vrînceni vor trebui să înceapă şcoala anul viitor. (Camelia MARIN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.