Educație

Urătorii şi meşterii populari s-au întrecut ieri la Focşani

Sorin Tudose
16 dec 2011 2391 vizualizări
Ziua de ieri a fost dedicată tradiţiilor noastre romaneşti, meşterii şi artiştii populari dîndu-şi întîlnire la Focşani

Defunctul cinematograf „Balada” a răsunat ieri seară de cîntece populare în cadrul Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă, aflat la cea de-a XI-a ediţie. Înainte de toate Decebal Bacinschi, edilul Focşaniului, a acordat diplome şi premii în bani pentru 20 de cupluri de vîrstnici care au sărbătorit nunta de aur anul acesta, după care a început festivalul propriu zis. Au urcat pe scenă cete de colindători, plugari, sorcove, oameni mascaţi din toate zonele etnofolclorice ale ţării cu o autentică tradiţie privind conservarea şi transmiterea datinilor şi obiceiurilor de iarnă. Au partcipat grupuri din Argeş, Bistriţa, Botoşani, Ialomiţa, Mehedinţi, Suceava şi, bineînţeles, din judeţul nostru. Juriul festivalului a fost compus din Elise Stan, producător Televiziunea Romană Bucureşti, Valentin Marin, realizator coordonator la Radio Antena Satelor, şi Ileana Vieru, redactor muzical la Societatea Română de Radiodifuziune. La final nici un particpant nu a rămas nepremiat pentru că fiecare în felul său a impresionat publicul şi juriul. Această manifestare tradiţională este înscrisă în programul acţiunilor cultural-artistice naţionale avînd ca principal obiectiv cunoaşterea şi valorificarea patrimoniului de datini şi obiceiuri păstrate în timp şi practicate cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou. Din fericire, Vrancea are cu ce se mîndri din acest punct de vedere, urătorii noştri fiind la înălţime nu numai ieri, ci în fiecare spectacol pe care îl susţin.

Meşteşugarii ţării, premiaţi la Focşani

Tot ieri, sediul Galeriilor de Artă a fost neîncăpător cu ocazia decernării premiilor Concursului Naţional al Meşteşugurilor Tradiţionale “Pavel Terţiu”. Zeci de persoane venite din toate colţurile ţării, îmbrăcate în port tradiţional, au stat cu sufletul la gură pentru a vedea cine iese cîştigător. Liviu Nedelcu, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Artelor şi Meseriilor (CJPCTAM) Vrancea, care a moderat evenimentul, a primit o diplomă aniversară care a marcat cei 75 de ani de funcţionare a Muzeului Satului. Au fost acordate nenumărate premii motiv astfel încît vom aminti doar cîştigătorii locului I de la fiecare secţiune. Aşadar, la categoria “dogărie mică” locul I a fost cîştigat de Tudoriţa Lupaşc (Nereju), la categoria “instrumente populare” locul întîi a revenit lui Cristea Tulache (Spulber) pentru străvechile buciume vrînceneşti. Maria Lazăr din Brădeţ a cîştigat secţiunea “scoarţe populare”, Şerban Terţiu (Nereju) a cîştigat la categoria “măşti populare”, iar la secţiunea “metal” Gheorghe Ţimiraş nu a avut concurent astfel încît a luat premiul fără nici o problemă. Acesta a spus că deşi iniţial era mulţumit că nu are concurenţă acum a ajuns să fie cam fără punct de reper, lupta de unul singur neavînd sare şi piper. Întreg evenimentul a fost organizat de Centrul de Conservare a Creaţiei Populare, Muzeul Vrancei şi Ansamblul Folcloric “Ţara Vrancei”. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.