Educație

Pavel Kiseleff şi Baba Novac în dicţionarul coordonat de profesorul Stănel Ion

Sorin Tudose
9 dec 2011 5307 vizualizări
Zeci de personalităţi care ne-au marcat istoria sînt prezentate în lucrarea lansată ieri la Liceul Pedagogic

Cîteva zeci de elevi, cadre didactice şi nu numai au participat ieri la lansarea lucrării „Personalităţi străine în Istoria Romaniei. Dicţionar biografic” ce a avut loc la Liceul Pedagocic „Spiru Haret”. La volumul amintit au lucrat mai mulţi profesori şi a avut rolul de a scoate la lumină contribuţia personalităţilor străine la dezvoltarea Romaniei. Opera care pleacă tocmai din antichitate şi ajunge pînă spre sfîrşitul anilor 1940 vorbeşte de cei care ne-au influenţat în rău existenţa. „Recunosc faptul că iniţial am fost cam sceptic în ceea ce priveşte realizarea acestui volum şi că am acceptat mai greu sugestia domnului Horia Matei (editorul n.r.). În calitate de coordonator a trebuit să selectez personalităţile care urmau să se regăsească în volum, să aleg coautorii şi iată că după circa doi ani de muncă lucrarea este gata. Ne-am propus să vedem cînd şi în ce mod ne-au influenţat personalităţile străine existenţa”, a declarat coordonatorul lucrării, profesorul Stănel Ion. La rîndul său, prof. dr. Stelian Brezeanu a avut numai cuvinte de laudă la adresa lucrării. „Domnul Stănel Ion mi-a fost student, apoi i-am condus lucrarea de gradul II. Este un tip foarte bine pregătit, tenace, iscoditor şi şi-a pus mereu întrebări despre motivaţii, despre personalităţi şi evenimente, nu doar a memorat nişte date. Lucrarea este cît se poate de interesantă, cu informaţii despre foarte multe personalităţi străine care ne-au marcat într-un fel sau altul istoria”, a declarat profesorul universitar Stelian Brezeanu. Printre personalităţile amintite în volum se numără Baba Novac, un haiduc sîrb şi vaşnic luptător împotriva Imperiului Otoman, căpitan al oştii de haiduci în armata lui Mihai Viteazul. Este erou naţional al Serbiei. De asemenea, şi generalul rus Pavel Kiseleff care a susţinut Unirea Principatelor Romane se regăseşte în lucrare. Azi, la Casa Corpului Didactic „Simion Mehedinţi” va avea loc o relansare a lucrării. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.