Educație

Sala de sport de la Vrîncioaia s-a dărîmat din senin anul trecut

Aurelian Ivan
4 dec 2011 1235 vizualizări
Cutremurele care au loc frecvent în Vrîncioaia au dărîmat cu un an în urmă sala de sport de la şcoala din localitate u de atunci, autorităţile locale bat la toate uşile pentru repararea sălii în care copiii făceau mişcare

Elevii şcolii din comuna Vrîncioaia au rămas fără sala de sport anul trecut, cînd imobilul s-a prăbuşit ca din senin, după ce o grindă a cedat. Oamenii s-au bucurat atunci că în clădire nu se afla nimeni pentru că s-ar fi putut produce o adevărată tragedie. Ridicată în anul 1971, sala de sport din Vrîncioaia a fost scuturată de sute şi sute de cutremure cu magnitudini mici. De la un grad pînă pînă la 7 grade pe scara Richter, cît s-a înregistrat la devastatorul cutremur din anul 1977. Într-o clipită construcţia s-a dărîmat în februarie 2010, cînd prăbuşirea unui perete a dus la dărîmarea întregii construcţii. ”De atunci ne chinuim să refacem sala de sport a şcolii. Am făcut demersuri peste demersuri. Am scris la Ministerul Educaţiei, Guvernului Romaniei, Parlamentului, Consiliului  Judeţean, Ministerului Dezvoltării, nici nu mai ştiu cui să scriu. Nu am primit nici un răspuns care să ne dea speranţa că se va construi. Cît a fost vară, copiii au făcut sportul în curtea şcolii, de cînd a venit frigul unde să mai facă, în clase?“, ne-a spus revoltat primarul din Vrîncioaia, Ionică Danţiş. Răspunsul de la Ministerul Educaţiei l-a dezamăgit cel mai mult. ”În conformitate cu Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, terenurile şi clădirile unităţilor de educaţie timpurie, de învăţămînt preşcolar, şcolilor primare, gimnaziale şi liceale, inclusiv ale celorlalte niveluri de învăţămînt din cadrul acestora, înfiinţate de stat, fac parte din domeniul public local şi sînt administrate de către consiliile locale. De la bugetul de stat, prin bugetul  Ministerului Educaţiei, se asigură finanţarea, prin hotărîre de Guvern, a unor programe anuale, multianuale de investiţii, de modernizare şi dezvoltare a bazei materiale a instituţiilor de învăţămînt preuniversitar de stat, inclusiv consolidări şi reabilitări de şcoli şi dotări”, se arată în răspunsul trimis de Ministerul Educaţiei, semnat de ministrul Daniel Funeriu. Primarul nu ştie ce să înţeleagă din acest răspuns, dacă vor fi alocaţi sau nu bani pentru a se reface sala de sport. Cert este că la bugetul local nu sînt acum bani pentru o asemenea investiţie. Pînă cînd va fi refăcută clădirea copiii din Vrîncioaia fac ora de educaţie fizică în clase, ceea ce nu este deloc igienic. Probleme cu sălile de sport sînt şi la alte şcoli din judeţ, întrucît în ultimii doi ani nu au mai ajuns în judeţ prea mulţi bani guvernamentali pentru finalizarea proiectelor începute, în special la şcolile din mediul rural. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.