Educație

Paisie, călugărul care a trezit Ortodoxia din amorţire

Valentin Muscă
14 nov 2011 1891 vizualizări
Creştinătatea răsăriteană îl pomeneşte astăzi pe sfîntul care a creat prin munca sa o undă de şoc în sînul comunităţilor ortodoxe din toate ţările din Est.

Recuperarea tradiţiilor şi revenirea la izvoare au fost principiile care au dus la renaşterea teologică şi spirituală a comunităţilor creştine din ţările Române, Rusia, Grecia, Bulgaria şi Serbia. Intrat după secolul XV sub dominaţia Otomană, creştinătatea răsăriteană se afla în secolul al XVIII-lea într-o stare decadentă din toate punctele de vedere. Pe acest fond, ucraineanul Paisie, născut în anul 1772 la Poltava, a ajuns pe Valea Rîmnicului, unde l-a întîlnit pe Vasile de la Poiana Mărului, care l-a iniţiat pe drumul duhovniciei. Sub influenţa acestuia s-a călugărit şi a descoperit scrierile tainice şi Rugăciunea Inimii. În excursul său spiritual a vieţuit o perioadă şi la mănăstiririle Vărzăreşti, Poiana Mărului şi Dălhăuţi. S-a stabilit în cele din urmă la Mănăstirea Neamţ, pe care a transformat-o în cel mai puternic centru duhovnicesc, dar şi cultural din vremea sa. Sute de călugări din toate ţările ortodoxe lucrau la traducerea textelor, la tipărirea şi difuzarea lor încît Mănăstirea Neamţ a fost în perioada vieţii sale un far al creştinismului răsăritean. Meritul său este şi acela că a reuşit să adune cele mai importante texte duhovniceşti şi să publice celebra Filocalie. A părăsit această lume în 1794, iar numele său este astăzi sinonim cu cel mai important curent de renaştere duhovnicească din istoria Bisericii Româneşti- paisianismul. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.