Educație

Sindicaliştii pun tunurile pe primarii care nu decontează naveta profesorilor

Gabriela Draghici
6 nov 2011 2185 vizualizări
Zeci de primării din judeţ nu au decontat integral contravaloarea navetei cadrelor didactice u dascălii navetişti trebuie să primească lunar între 50 şi 250 lei pentru transport

Reclamaţiile sindicaliştilor referitoare la profesorii de la sate care se deplasează zilnic pe banii lor la şcoală au determinat Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea să ceară o situaţie a navetiştilor din judeţ. Conform Sindicatului Liber din Învăţămînt (SLI) Vrancea, primăriile vrîncene au datorii de 1.232.052 de lei către profesori, şi asta doar pe anul 2011. Inspectorul şcolar general Iordache Bostan susţine că va face adrese către toate primăriile cu restanţe la profesorii navetişti. “La propunerea domnului prefect, s-a stabilit ca filiala SLI să facă o situaţie privind decontarea navetei cadrelor didactice pe 2011 şi 2012. Primăriile care nu au decontat vor primi din partea IŞJ o atenţionare şi o precizare a faptului că potrivit legii, primăriile sînt obligate să deconteze naveta. De data asta, vom fi alături de sindicate, pentru că este un drept legal al colegilor mei navetişti iar legea trebuie respectată de toată lumea”, ne-a declarat Iordache Bostan, şeful Inspectoratului Şcolar. Cei mai “loviţi” sînt profesorii navetişti de la Şcoala de Arte şi Meserii Homocea, Şcoala Mera, Şcoala Nereju, Şcoala Slobozia Bradului, Şcoala nr. 2 Mărăşeşti şi Liceul Teoretic “Duiliu Zamfirescu” Odobeşti. De altfel, nu numai unităţile de învăţămînt din mediul rural se confruntă cu astfel de probleme. În Focşani, primăria nu a decontat o mare parte din navetă nici la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Elena Doamna”, Şcoala “Al. Vlahuţă”, Liceul de Artă “Gh. Tăttărăscu” sau Colegiul Tehnic Auto “Traian Vuia”. Legea învăţămîntului prevede că dascălii navetişti trebuie să primească lunar între 50 şi 250 lei, în funcţie de distanţa parcursă de la domiciliu pînă la şcoală. În cazul în care nu există mijloace de transport în comun între localitatea de domiciliu şi şcoală, aceştia pot primi contravaloarea a 7,5 litri benzină la 100 km parcurşi, dacă se deplasează cu maşinile personale. Potrivit situaţiei întocmite de SLI, necesarul pentru anul 2012 se ridică la suma de 1.429.497 de lei. În sistemul de învăţămînt din judeţ lucrează peste 5.000 de salariaţi, însă doar 1.000 de dascăli fac efectiv naveta. (Gabriela DRĂGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.