Educație

Direcţia pentru Cultură vrea un ecomuzeu vrîncean

Sorin Tudose
20 oct 2011 1776 vizualizări
Comunele care s-ar preta la transformarea în muzeu ecologic sînt Nereju, Nistoreşti, Năruja sau Soveja, unde se menţin încă tradiţiile populare de care turiştii ar putea fi atraşi

Directorul Direcţiei pentru Cultură Vrancea, Florin Micu Iliescu, are o propunere inedită pentru localităţile rurale din judeţ care încă mai menţin vii tradiţiile străvechi. Acesta propune oficialităţilor din mai multe comune alăturate, care vor să conserve tradiţiile şi identitatea locală, să se unească într-un „ecomuzeu”. Acest concept a fost definit de George Henri Riviere şi Huges de Varine, în 1971, şi presupune conservarea unui teritoriu, în care locuieşte o comunitate conştientă de identitatea sa şi gata să accepte să îşi conserve modul de viaţă tradiţional. „Fie că e vorba de obiceiuri, ritualuri sau de case cu arhitectură ţărănească, viaţa în comunitatea rurală are privilegiul de a crea şi transmite valori autentice, de a conserva o identitate culturală absolut necesară umanităţii. Diversitatea culturală poate reprezenta argumentul tare pentru crearea unui ecomuzeu în Vrancea”, a declarat directorul de la Cultură. În ţară există o singură încercare de înfiinţare a unui asemenea aşezămînt – Ecomuzeul Regional Sibiu, care include localităţile Salişte, Biertan şi Mosna. Asociaţia care promovează acest ecomuzeu, înfiinţată de Marius Halmaghi, în 2007, încearcă nu doar să prezerveze patrimoniul cultural, material şi imaterial, şi pe cel natural, dar să şi imprime un model de dezvoltare durabilă pentru cele trei comunităţi. „Vrancea arhaică are un potenţial important în acest sens, iar includerea unor sate arhaice într-un spaţiu destinat conservării şi promovării patrimoniului cultural reprezintă o provocare, dar şi o modalitate de a proteja elementele de patrimoniu cu cea mai mare relevanţă culturală şi istorică. Aş aminti aici Nereju, Nistoreşti, Năruja, Soveja sau Mera. Crearea unor arii culturale apte să scoată la suprafaţă patrimoniul cultural mobil, imobil sau imaterial poate constitui începutul unor studii aprofundate de sociologie şi antropologie rurală, studii necesare atît domeniului culturii cît şi domeniului turiatic”, a mai adăugat reprezentantul instituţiei de cultură. În final, directorul Iliescu lansează pe această cale o invitaţie către toate comunităţile rurale dornice să îşi conserve tradiţiile şi identitatea să se alăture iniţiativei Direcţiei în vederea înfinţării unui ecomuzeu la nivelul Vrancei. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.