Educație

Numărul elevilor continuă să scadă de la an la an: Vrancea, pe locul 22 la scăderea populaţiei şcolare

Gabriela Draghici
14 oct 2011 1257 vizualizări
Anul acesta, numărul de clase de liceu s-a suplimentat cu şapte, însă la nivel primar şi gimnazial sînt cu 33 de clase mai puţine

Anul şcolar 2011-2012 a continuat să şteargă elevii cu buretele. Numărul copiilor înscrişi în şcoli a scăzut îngrijorător de la Revoluţie şi pînă în prezent. Scăderea natalităţii, mişcarea migratorie a romanilor către vestul Europei, din ce în ce mai multe cazuri de abandon şcolar, dezvoltarea defectuoasă a economiei şi reducerea nivelului de trai, acestea sînt doar cîteva din elementele care au lovit din plin în educaţie. Mai mult, aprilie 2011 a fost luna în care s-au născut cei mai puţini copii de cînd există date despre natalitatea în Romania, adică din 1930. Jurnaliştii de la Econtext au prezentat evoluţia numărului de elevi din învăţămîntul preuniversitar în perioada 1990-2010, pe fiecare judeţ din ţară. În cei 20 de ani, 33% din elevi au dispărut din circuitul şcolar, ceea ce înseamnă 1,5 milioane de copii. Jurnaliştii evidenţiază că în ultimii cinci ani, numărul copiilor înscrişi în învăţămîntul preuniversitar a crescut într-un singur judeţ, în Ilfov. Judeţul nostru se află pe locul 22 în topul judeţelor unde numărul populaţiei şcolare a scăzut, în ultimii cinci ani 4.426 de elevi dispărînd din circuitul şcolar. În 2006, unităţile de învăţămînt din Vrancea şcoleau 59.776 de elevi, ajungînd la 55.350 de elevi în 2010. În anul şcolar prezent, avem mai multe clase de liceu, dar mai puţine la ciclul primar, gimnazial şi preşcolar, comparativ cu anul trecut. „Planul de şcolarizare al acestui an include 216 clase de liceu, pe toate filierele, 1.504 clase la nivelul primar şi gimnazial şi 509 grupe de preşcolari. Dacă ar fi să calculăm numărul de clase bifate în noul plan de şcolarizare ar rezulta o creştere a numărului de clase de liceu cu şapte,  iar în ceea ce priveşte învăţămîntul primar şi gimnazial, observăm o reducere cu 33 de clase”, transmit oficialii IŞJ Vrancea. (Gabriela DRĂGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.