Educație

In memoriam - Dan Botta (1907-1958)

Valentin Muscă
9 oct 2011 2205 vizualizări
Pe 26 septembrie 1907 se năştea la Adjud unul din cei mai interesanţi gînditori vrânceni: Dan Botta.

Originar din Corsica după mamă, Dan Botta a făcut parte din elita interbelică, participînd la efervescenta activitate filosofică din jurul grupării ”Criterion”, alături de celebrii Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu şi Petre Comarnescu. Personalitate proteică, corsicanul născut la Adjud a contribuit la elaborarea primei mari ”Enciclopedii a României”, proiect conceput şi condus de nu mai puţin celebrul Dimitrie Gusti. Absolvent al mai multor facultăţi, pe vremea cînd nu se inventaseră fabricile de diplome tip ”Spiru Haret”, Dan Bota a lăsat o operă formată din mai multe volume de eseuri, dramaturgie şi poezie. Cu oarecare simpatii pentru dreapta legionară, într-o epocă în care intelectualii români au trecut cu arme şi muniţii în rîndul extremei drepte, opera gînditorului Dan Botta este una echilibrată, care merită citită şi mai ales redescoperită. Dacă lucrările sale mucegăiesc prin biblioteci şi nu au mai fost reeditate, numele său a fost acordat unor străzi şi instituţii de cultură din România. Nu ar fi rău dacă faraonii judeţului, care alocă prin votul sclavilor miliarde de lei pentru festivaluri cu maimuţe şi saltimbaci, ar lansa un proiect de reeditare a operei marilor gînditori vrânceni, pentru a le da cetăţenilor turmentaţi, alături de must, pîine şi circ, şi ceva pentru spirit. (V. MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.