Educație

Ţinuta cuzistelor în anii 1940

Sorin Tudose
6 oct 2011 3411 vizualizări
într-o fotografie de la începutul anilor 1940 un grup de “cuziste” “pozează” îmbrăcate în uniforma acelor vremuri

Avînd în vedere tam-tamul care se face de fiecare dată cînd se pune problema reintroducerii uniformei în învăţămînt, am zis să scoatem la lumină o poză datată 1942, cu uniforma şcolară a elevelor de la Liceul Cuza. La vremea respectivă era de fapt vorba de Liceul Teoretic de fete pentru că denumirea lui Cuza a fost dată la foarte mulţi ani după ce au venit la putere comuniştii. Aşadar, fotografia cu un grup de fete, cel mai probabil de clasa a XII-a, a fost făcută în Piaţa Munteni, actuala Unirii, pe vremea cînd învăţămîntul nu era mixt, adică erau unităţi de învăţămînt dedicate băieţilor, respectiv fetelor. Poza surprinde modul “adecvat” în care liceenele se duceau la şcoală. Dacă acum elevele de liceu par oricînd pregătite pentru a petrece în club, cu haine ce le subliniază... toate curbele, în urmă cu 7 decenii decenţa era la loc de cinste. Fuste cam cu o palmă peste genunchi şi bluze cu sacou. Cam asta era uniforma unei eleve. De asemenea, nu lipsea nici numărul matricol. “Uitaţi diferenţa dintre ţinuta noastră şi ţinuta elevelor din ziua de azi. Cînd te îmbraci cum te îmbraci, îţi asumi să fii strigată de derbedei pe stradă. Pe vremea noastră, foarte rar se întîmpla aşa. Mi se pare firesc să fie reintrodusă uniforma în şcoli”, e de părere Maria D., o focşăneancă din oraşul de odinioară. “Aşa era pe vremuri, cu uniformă şi cu număr matricol. Dacă făceai ceva rău, elev fiind, erai identificat după numărul matricol cusut pe uniformă pe care nu aveai voie să o dai jos pînă nu terminai orele la şcoală. Oricum, atunci liceenii chiar aveau respect, ca de altfel întreaga societate. Astăzi s-a sfîrşit cu respectul”, ne-a spus un focşănean ce aparţine, de asemenea, de vechiul tîrg. S-ar putea spune că persoanele sus citate au prins alte vremuri şi că intervine nostalgia, dar oare aşa este? Poate că democraţia venită atît de brusc după aproape jumătate de veac de comunism a dat peste cap un întreg sistem de valori şi în virtutea unei libertăţi prost înţelese s-a renunţat la uniformele şcolare. Pînă la urmă, uniforma ar trebui să te facă să fii mîndru că aparţii de o anumită instituţie de învăţămînt. Nu-i mai puţin adevărat că acea unitate trebuie să aibă multe valori în spate pe care să îşi fi construit reputaţia şi, mai ales, valorile invocate trebuie cunoscute de toţi elevii. Poate ne vom reveni cîndva în simţiri…(Sorin TUDOSE)   


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.