Educație

Drama le-a dat de cap viitorilor bacalaureati

Iulia Crețu
4 apr 2006 817 vizualizări
Liceenii clasei a XII-a au repetat ieri pentru examenul de maturitate. Profesorii si liceenii declara ca subiectele au fost accesibile, cu toate ca tinerii nu au repetat intreaga materie. Simularile vor continua pe 6 si 11 aprilie.

Liceenii claselor a XII-a de la toate liceele si colegiile focsanene au simulat ieri proba scrisa de bacalaureat la Limba si Literatura Romana. Repetitia pentru adevaratul examen de maturitate al tinerilor din vara a inceput la ora 9.00, cind adolescentii au intrat in salile de examen fara copiute sau alte surse de inspiratie si numai cu ceea ce invatasera. Simularea la Bacalaureat a avut in vedere in primul rind verificarea conditiilor de testare, dar si pentru a vedea nivelul cunostintelor elevilor. Subiectele unice pentru toata tara au cam produs nelamuriri in rindul viitorilor bacalaureati. Cei mai multi dintre ei au recunoscut ca nu au repetat in totalitate materia pentru examen si ca nu au acordat atentia cuvenita. Altii au invatat, insa s-au cam impiedicat la punctul trei, cel al eseului, care a cerut tinerilor sa prezinte evolutia relatiilor dintre doua personaje implicate in conflict dramatic. Cu toate ca drama "Jocul

ielelor" de Camil Petrescu a fost studiata de liceeni in clasa a XI-a, majoritatea a cam uitat de ea si au dat foaia goala in dreptul subiectului III. Primele doua cerinte ale testului au fost considerate usoare, abordabile, acestea cuprinzind comentarea unei poezii de Mihai Eminescu si redactarea unui text argumentativ pornind de la un citat dupa Miron Costin. "Subiectele au fost previzibile ca si structura. Subiectul III a fost din ceea ce nu recapitulasem. Subiectul I a avut aceleasi cerinte ca in anii trecuti, iar la cel de-al doilea a fost ceva mai dificil pentru ca a picat ceva ce nu mai fusese dat la examen pina acum. La punctul III ni se cerea prezentarea unui cuplu de personaje dintr-o drama, ceea ce noi nu

am repetat. Am scris totusi ceva teorie si sper sa-mi fie luata in considerare. Cred ca lucrarea mea va fi notata cu un 6-7, dar, oricum, nota nu va fi trecuta in catalog decit daca vrem noi neaparat. Joi vom da simulare la matematica, iar martea viitoare la informatica", ne-au spus citiva uniristi.


Profesorii spun ca subiectele au fost accesibile


Profesorii declara ca subiectele au fost cu un grad mediu de dificultate, iar un elev de nota 8 la clasa s-ar fi descurcat fara probleme in rezolvarea subiectului de la simularea la Limba si literatura romana. "Subiectele de la simulare se incadreaza perfect in programa de Bacalaureat, se respecta structura subiectelor exersata de noi de-a lungul anilor inclusiv la lucrarile scrise semestriale. La primul subiect itemii au o formulare care presupune raspunsuri punctuale, acest lucru ajutindu-i pe elevi.

Competenta de intelegere a textului este usor de evaluat. La punctul doi a fost un eseu de tip argumentativ care mi se pare un subiect abordabil. Cerinta subiectului trei nu surprinde. Un elev de nota 8 la clasa ar trebui sa rezolve aceste subiecte fara probleme. Pentru examenul de bacalaureat elevii inca nu au inceput recapitularea in mod serios, dar o vor face. Rezultatele la simulare s-ar putea sa nu exprime realitatea. Acum se verifica mai mult situatia de examen, nu neaparat numai cunostintele liceenilor", ne- a declarat Maria Lupu, inspector de Limba si literatura romana in cadrul ISJ Vrancea. Joi liceenii isi vor testa cunostintele la matematica, istorie sau geografie, iar pe 11 prilie la proba specifica profilului, printre care fizica, chimie, economie, informatica, limbi straine sau sport ori psihologie. Profesorii declara ca notele obtinute de liceeni la simularea la Bacalaureat nu vor fi trecute in catalog decit daca tinerii doresc acest lucru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.