Educație

Absolvenţii de liceu ar putea intra la facultate chiar dacă n-au luat Bacul

Gabriela Draghici
5 oct 2011 1180 vizualizări
Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a depus un proiect care prevede ca absolvenţii de liceu care nu au promovat bacalaureatul, dar au o medie de minimum 7, pot face un an pregătitor la universitate u condiţia este să treacă examenul în 2012, fiind trecuţi direct în anul II de facultate u „O să se dea şanse şi repetenţilor”, sînt de părere profesorii vrînceni

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, a depus săptămîna trecută în Parlament un proiect prin care toţi absolvenţii care nu au obţinut notă de trecere la toate probele de Bacalaureat, dar au înregistrat o medie de minimum 7, să se înscrie încă din această toamnă la universitatea la care doresc. Astfel, pînă la examenul din 2012, studenţii fără Bac vor urma un an pregătitor la facultate. În cazul în care vor promova bacalaureatul anul viitor vor avea creditele de studiu echivalente şi vor trece în anul II. În cazul în care vor pica la Bac, nu le mai rămîne decît varianta unei şcoli postliceale. Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, s-a gîndit şi la absolvenţii cu rezultate sub medie, făcînd referire în proiect şi la reînfiinţarea şcolilor postliceale şi la formarea profesională prin ucenicie. Mai mult, proiectul prevede şi posibilitatea ca cei care au dobîndit competenţe practice să dea un examen gratuit, care le-ar aduce un certificat de calificare ce le poate servi la angajare.


Anul pregătitor va fi gratuit, „cadou” din partea statului


Potrivit proiectului, pregătirea organizată de universităţi ar urma să fie gratuită, statul urmînd să asigure finanţarea cu banii economisiţi din faptul că nu va mai acorda ajutoarele de şomaj bacalauraţilor picaţi. De fapt, dacă va trece proiectul, iniţiativa va servi drept colac de salvare pentru bugetele universităţilor, afectate simţitor după numărul extrem de mic de absolvenţi din acest an. Asta pentru că pare greu de crezut că absolvenţii care nu au reuşit să promoveze bacalaureatul în cele două sesiuni ar putea promova anul de facultate, în timp ce ar şi recupera materiile la care au dat-o în bară la examenul de maturitate. În judeţul Vrancea, cel puţin, mulţi profesori au susţinut că au de-a face în liceu cu elevi care nu ştiu să citească ori să înmulţească două numere. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, priveşte proiectul depus de Ecaterina Andronescu ca pe o iniţiativă iresponsabilă, care promovează mediocritatea şi care nu este nimic mai mult decît „rezultatul unei cîrdăşii cu cei care au fost obişnuiţi ca universităţile să fie fabrici de bani”. Senatul va fi cel care va da decizia finală cu privire la proiectul depus, unde diferenţa numerică dintre putere şi opoziţie este de doar doi parlamentari. În judeţul Vrancea, din cele două sesiuni de bacalaureat au rămas în jur de 1.500 de absolvenţi de liceu fără diplomă.


„Să se introducă bacalaureat diferenţiat”


Unul dintre cei mai îndîrjiţi susţinători ai reînfiinţării şcolilor profesionale este profesorul de matematică Florin Iamandei, fost director al Colegiului Tehnic “V. D. Cotea” Focşani, unul dintre liceele cu cele mai slabe rezultate la bacalaureatul de anul acesta. Deşi aprobă revenirea la formarea prin ucenicie, acesta blamează iniţiativa anului pregătitor la facultate. „Ei ar trebui să se gîndească la forme de bacalaureat diferenţiat, nu la asta. Sînt elevi care nu ştiu nici tabla înmulţirii, o să se ajungă să se dea şanse şi repetenţilor. Este o prostie, nici nu îmi pot imagina că ar putea trece proiectul. Nu înţeleg ce atîta grabă, elevii să se apuce să înveţe să-l ia anul viitor sau să se ducă la muncă. Pe de cealaltă parte, desfiinţarea şcolilor profesionale este o mare pierdere pentru ţară. În cîţiva ani se va simţi lipsa meseriaşilor şi se vor pierde şi maeştrii buni, pentru că se vor pensiona. Să se reînfiinţeze şcolile profesionale şi să se ocupe de dotarea atelierelor”, ne-a spus Iamandei. Conducerea Inspectoratului Şcolar  se abţine de la a face prea multe comentarii asupra subiectului. „Este greu să formulezi o judecată la acest nivel la care se manifestă, după cum ştim, şi autonomia universitară“, s-a limitat să declare inspectorul general adjunct, Maria Lupu. (Gabriela DRĂGHICI)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.