Educație

Proiectul "la facultate fără Bac" prevede şi plata "studenţilor"

Ziarul de Vrancea
3 oct 2011 921 vizualizări
Aceştia ar urma să primească cel puţin cît ajutorul de şomaj, în vreme ce studenţii cu diplomă de bacalaureat nu au dreptul la aceşti bani n premierul a cerut opoziţiei să retragă iniţiativa legislativă

Controversatul proiect de lege iniţiat de către Ecaterina Andronescu şi semnat de peste 30 de senatori PSD mai creează un avantaj elevilor care sînt primiţi la facultate deşi nu au promovat examenul de bacalaureat, obligînd statul să îi finanţeze pe aceştia "cel puţin la nivelul ajutorului de şomaj". În schimb, potrivit reglementărilor în vigoare, tinerii care au promovat examenul de bacalaureat şi sînt admişi la facultate, devenind studenţi nu mai pot solicita acordarea ajutorului de şomaj.
Conform proiectului iniţiat de fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu şi care introduce noi alineate la articolul 77 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, "statul susţine financiar absolvenţii de liceu care se încadrează în prevederile alin. 1 indice 1 şi 1 indice 6 cu o finanţare corespunzătoare, cel puţin la nivelul ajutorului de şomaj".
Alineatul 1 indice 1 prevede că "absolvenţii învăţămîntului liceal cu diplomă de absolvire şi media de absolvire cel puţin nota 7 care nu au promovat examenul de bacalaureat au dreptul să urmeze în universităţi, în condiţiile aprobate de senatele universitare, un an pregătitor, potrivit programelor de studii de lidenţă, organizate legal în universitate, şi programele de bacalaureat". Senatul universitar stabileşte condiţiile de înscriere şi de finanţare a studiilor în anul pregătitor, potrivit alineatului 1 indice 2.
Peste 30 de senatori PSD, de la liderul grupului din Senat, Ilie Sârbu, şi până la Cătălin Voicu, semnează la co-iniţiatori acest proiect legislativ.
Proiectul a fost catalogat de către premierul Emil Boc drept o "tîmpenie populistă", în timp ce ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a spus că este o propunere "năstruşnică" şi "iresponsabilă".
Ieri, premierul Emil Boc le-a cerut liderilor USL Victor Ponta şi Crin Antonescu să retragă iniţiativa legislativă. Boc le-a transmis liderilor opoziţiei să nu creeze speranţe iluzorii tinerilor, care, în loc să fie preocupaţi de carte, să caute "alte alternative". În opinia sa, soluţiile trebuie să însemne carte şi muncă, Boc subliniind că o societate se contruieşte pe temeiuri sigure, nu prin tot felul de propuneri care nu încurajează munca.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.