Educație

Cinci gradinite si o scoala din Focsani ramin fara director

Camelia Stănilă
1 apr 2006 1158 vizualizări
Seful ISJ considera ca descentralizarea invatamintului va duce inevitabil la disparitia unor scoli mici de la sate.

Datorita reorganizarii retelei scolare, cinci gradinite si o scoala generala din Focsani vor ramine fara personalitate juridica si nu vor mai avea director. Astfel, doar 35 de unitati de invatamint din Focsani vor functiona ca unitati de sine statatoare. Potrivit proiectului aprobat de Consiliul Local, scoala si gradinita din cartierul Mindresti, precum si gradinitele 19, 14, 2 si 5 nu intrunesc numarul minim de copii (minim 200 elevi si 100 de prescolari), pentru a avea personalitate juridica. Astfel, incepind cu anul scolar 2006- 2007, primele trei unitati vor trece in subordinea Scolii nr. 3 din Focsani, ca unitati arondate. Gradinitele nr. 14 si 2 vor apartine de Gradinita nr. 6, in timp ce Gradinita nr. 5 va fi arondata Gradinitei cu program prelungit nr. 11 din Focsani. De remarcat ca patru din unitatile de invatamint rescolar amintite fac parte din cele care au sedii revendicate si care vor ramine fara spatiu, la un moment dat. Astfel, arondarea acestora s-a facut si in functie de proiectul privind constructia unor sedii noi, care sa-i gazduiasca pe prescolari. Inspectorul general Danut Popoiu este de parere caaceasta reorganizare va duce, inevitabil, la disparitia unor scoli mici, de la tara. Aceasta deoarece escentralizarea invatamintului va aduce si o finantare proportionala, in functie de numarul de elevi. Astfel, efectivele diminuate vor presupune si fonduri mai putine pentru scoala, implicit bani mai putini pentru salariile cadrelor didactice. "Incet, incet, lucrurile se regleaza. Scolitele mici vor disparea. Prin noua reorganizare a retelei scolare noi nu le distrugem, le lasam la locul lor. Dar cind profesorii, directorii vor vedea ca altfel se lucreaza cu 20 de copii la clasa, singuri vor solicita acest lucru", este de parere seful ISJ. De la toamna, la nivelul judetului Vrancea vor ramine cu personalitate juridica doar

137 de unitati scolare, 4 institutii (Inspectoratul Scolar, Casa Corpului Didactic, Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica si Centrul de resurse si asistenta educationala), 3 unitati conexe (Palatul Copiilor si 2 cluburi), alaturi de 5 unitati particulare autorizate (patru scoli postliceale si o gradinita). Potrivit actualelor reglementari, invatamintul vrincean va fi descentralizat abia in ultima etapa, din anul scolar 2009- 2010.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.