Educație

InfoEducaţie:Copiii plecaţi în străinătate se întorc în ţară

Gabriela Draghici
28 sep 2011 1518 vizualizări
Vrîncenii care şi-au luat copiii cu ei cînd au plecat peste hotare sperînd la un trai mai bun, încep să-i trimită înapoi în ţară.


Anul trecut, peste 200 de elevi şi-au făcut bagajele să plece în străinătate şi 130 s-au întors. “Pînă pe 10 august 132 de elevi au venit din străinătate şi 226 au plecat. De aici încolo, fluxul se inversează. Probabil că au plecat mai mulţi lunile trecute pentru că au vrut să fie încadraţi la timp în sistemul de învăţămînt de acolo”, ne-a spus inspectorul şcolar general Stan Rogoz. Cei mai mulţi elevi care au plecat în străinătate au ales Italia (199), Spania (11) şi Turcia (3). Tot în cursul anului şcolar trecut, 132 de elevi vrînceni aşteptau ca Ministerul Educaţiei să le echivaleze studiile făcute în străinătate, în timpul cît au fost plecaţi cu părinţii în afara ţării. Majoritatea celor întorşi sînt tot din Italia (101), dar şi Spania (20), Republica Moldova (4), Anglia sau Cipru. (G. D


Şcolarii din Republica Moldova aleg liceele din Focşani


Tinerii din Republica Moldova continuă să aleagă Vrancea pentru a-şi continua studiile. Şapte elevi moldoveni, absolvenţi de clasa a VIII-a, au decis să înceapă anul şcolar în judeţul Vrancea. Conform unei situaţii prezentate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, doi dintre moldoveni sînt acum “boboci” la Liceul cu Program Sportiv, în vreme ce un altul va învăţa la Colegiul Tehnic “Gh. Asachi”. În cursul anului trecut, la “Gh. Asachi” şef de promoţie a fost chiar o elevă moldoveancă. Totodată, alţi trei elevi din Republica Moldova studiază la Colegiul Tehnic “V. D. Cotea”, iar încă unul la Liceul Pedagogic “Spiru Haret”. Cei şapte elevi de peste Prut sînt beneficiari ai unei burse din partea statului roman, în valoare totală de 47 de euro lunar. (G. D.)


Mai puţine cazuri de violenţă în şcoli


Inspectorul şcolar pe management Emil Radu a prezentat ieri, în cadrul unei şedinte la Prefectură, un raport privind acţiunile desfăşurate pentru asigurarea siguranţei elevilor. Potrivit acestuia, 82 de unităţi şcolare dispun de un sistem electronic de supraveghere, în timp ce 43 de unităţi au paznici. La şcolile din mediul rural paza obştească este asigurată de primărie. De asemenea, au fost monitorizate şi cazurile de violenţă la nivel de judeţ. În anul şcolar trecut au fost înregistrate 19 astfel de cazuri, majoritatea în mediul urban, în scădere cu 50% comparativ cu anul trecut. (G. D.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.