Educație

Viaţă de elev la internat: Sălă de fitness, internet Wireless, dar duş la comun cu apă rece!

Gabriela Draghici
18 sep 2011 10310 vizualizări
La început de an şcolar, propritarii de apartamente din Focşani, posesori de centrale termice, vin cu oferte la pachet pentru a lăsa internatele fără elevi u totuşi, preţurile piperate îi fac pe cei mai mulţi elevi din mediul rural să recurgă la a împărţi o cameră de cămin cu încă patru colegi u în timp ce chiria lunară la un apartament poate ajunge între 50 şi 100 de euro, în cămin preţurile variază între 10 şi 50 lei, iar mîncarea le scoate din buzunar pînă la 11 lei pe zi u totuşi, decizia ENET de a sista furnizarea apei calde îi forţează pe liceeni să facă numai duşuri reci

Eşti elev? Te vrem în gazdă! De cîteva săptămîni bune, ziarele vuiesc de  zeci şi zeci de anunţuri ale vrîncenilor afectaţi de criză, care oferă găzduire pentru elevii de la ţară, care studiază în oraş. Anunţuri de genul „Primesc în gazdă elevi. Strada...Telefon...” îmbie pe cei interesaţi să apeleze. Şi cum anul şcolar 2011-2012 tocmai ce a debutat, cei care vor să facă un ban în plus “vînează” elevi profitînd de faptul că internatele nu asigură toate condiţiile necesare, cum ar fi apă caldă sau mai multă intimitate şi linişte pentru studiu. Din cele 21 de licee din judeţ, doar şase oferă cazare. Colegiul Tehnic “V. D. Cotea”, Colegiul Tehnic “Gh. Balş“ Adjud, Colegiul Tehnic “Ion Mincu” Focşani, Grupul Şcolar “Simion Mehedinţi” Vidra, Grupul Şcolar Dumitreşti şi Colegiul Tehnic “Gh. Asachi” Focşani sînt singurele care primesc elevi la internat, deşi unele dintre ele nu oferă cele mai bune condiţii. Părerile însă sînt împărţite, iar condiţiile sînt deopotrivă tentante. Maricica Ion închiriază o cameră din apartamentul de pe strada dr. Telemac pentru elevii din rural care vin să înveţe în municipiu. „Soţul şi copiii mei sînt plecaţi în afară şi pentru că mi-e şi urît să stau singură, iar nişte bani în plus n-ar strica, am zis să ţin în gazdă un elev. Deja am vorbit cu vreo doi-trei care sînt interesaţi. Nu le cer mai mult de 80 de euro pe lună şi le fac şi de mîncare. Am centrală termică, iar condiţiile, spun eu, sînt acceptabile. Aş prefera însă o fată cuminte, să nu fac curat după ea şi să nu dea petreceri”, ne-a spus gazda. Cine nu îşi permite luxul de a sta la particular însă va avea de furcă cu sistemul. Locurile la cămin nu sînt chiar atît de multe, în unele stau şi cîte opt în cameră, iar regulile sînt stricte. Cum ENET-ul nu furnizează apă caldă, pînă în octombrie elevii vor face duşuri reci.


„Se spală şi ei cu apă rece, cum fac toţi locuitorii oraşului”


La Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”, elevii stau într-o clădire cu trei etaje, în care etajele doi şi trei sînt destinate fetelor, în timp ce ultimul etaj le revine băieţilor. Elevii stau cîte patru în cameră, pentru care plătesc 50 de lei lunar, cu 10 lei mai mult faţă de anul trecut. Pentru mic-dejun, prînz şi cină, ei trebuie să scoată din buzunar 10 lei pe zi, însă au posibilitatea de a opta pentru două dintre ele, pentru care plătesc bani mai puţini. În prezent, din cele 140 de locuri disponibile, 120 sînt deja ocupate. Elevii sînt bine supravegheaţi de pedagogi şi supraveghetori de noapte. Liceenii benficiază de săli de studiu în care îşi pot face lecţiile şi de asistenţă medicală. Cît despre problema apei calde, directoarea unităţii susţine că pînă în octombrie, cînd se preconizează că se va da din nou drumul la apă caldă şi căldură, liceenii n-au de ales şi vor face...duşuri reci. „Nu avem alte posiblităţi. Se spală şi ei cu apă rece, cum fac toţi locuitorii oraşului”, a precizat Mihaela Horeangă, directorul unităţii. Şi la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”, liceenii se luptă cu lipsa apei calde. Conducerea liceului însă, susţine că ar avea soluţii. „Am discutat cu administratorul şi am avea o soluţie, prin folosirea unor schimbătoare de căldură, însă ar mai fi nevoie de nişte mici modificări, pentru care am avea nevoie de nişte fonduri. Oricum avem de gînd să folosim asta în această toamnă, pentru reducerea costurilor”, ne-a spus Remus Paraschiv, directorul unităţii. Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” dispune de un internat cu 30 de camere în care încap 120-128 de locuri, dintre care sînt deja ocupate 110. Căminul are în componenţa sa laboratoare de specialitate, bibliotecă, cabinet medical la parter şi o cantină de 150 de locuri. Cheltuielile de cazare şi regie s-au scumpit puţin faţă de anul trecut, ajungînd de la 30 de lei lunar, la 40 de lei. Cît despre alocaţia de hrană, pentru mic-dejun, prînz şi masa de seară, navetiştii scot din buzunar 9,5 lei pe zi. Cînd şi-au terminat temele pentru a doua zi şi au nevoie de o pauză, elevii au la dispoziţie şi o cameră în care se pot uita la televizor.


La Dumitreşti se taie porcul

La Grupul Şcolar din Dumitreşti însă, conducerea unităţii a făcut tot posibilul ca liceenilor să nu le lipsească nimic. Graţie boilerelor electrice de care dispune căminul, liceenii de pe Valea Rîmnicului nu au de ce să îşi facă probleme pentru perioada care va urma. Aici, cei 35 de navetişti care sînt înscrişi stau cîte opt în cameră, pentru care plătesc foarte puţini bani pentru regie şi mîncare. „Anul trecut am mers pe 10 lei pentru cazare, la fel şi anul acesta, iar pentru masă elevii noştri plătesc 8,5 lei. Ne mai şi autogospodărim, mai tăiem un porc. Am mai pus şi nişte termopane, însă mai e de lucru la instalaţia termică. Deocamdată prioritatea este liceul”, ne-a spus Sorin Stănilă, directorul unităţii.


Săli de fitness şi internet wireless pentru navetişti


Colegiul Tehnic „Ion Mincu” a ridicat ştafeta anul acesta, făcînd oferta căminului cu mult mai tentantă ca anul trecut. Începînd din acest an, este pusă la dispoziţia elevilor o sală de fitness, dotată cu echipamentul necesar, şi s-a introdus şi un sistem wireless, ca elevii care au calculatoare să se poată conecta la Internet în voie. Nu lipsesc nici televizoarele şi masa de tenis pentru relaxare, accesul la ele este strict monitorizat. 60 de fete şi 90 de băieţi se bucură de confortul căminului, aici căutîndu-şi loc de cazare elevi din mai multe unităţi de învăţămînt din judeţ. De altfel, Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, dar şi Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” sînt foarte căutate şi de persoane care au terminat şcoala demult, dar caută un loc în care să stea ieftin. 40 de lei cere conducerea liceului pentru cazare, fiind disponibile încă 12 locuri. La această sumă se mai adaugă şi cei 11 lei pentru trei mese calde oferite în cursul săptămînii. Vara aceasta s-a făcut igienizare generală în tot căminul, inclusiv la căile de acces şi grupurile sanitare. În plus, pentru a veni în ajutorul familiilor cu venituri modeste, cei care au mai mulţi copii care stau în cămin plătesc un singur loc. Singurul dezavantaj rămîne în continuare lipsa unui „acoperiş„ la cabinele de duş care le limitează dreptul la intimitate. Aici stau cîte şaşe-opt elevi în camere de 35mp. „E puţin jenantă faza cu duşurile, dar te obişnuieşti. Plus că facem înţelegeri între noi, şi noi, fetele care ne cunoaştem mai bine mergem împreună la duş, ca să nu ne simţim prea aiurea. În rest, e mult mai ok aici, decît în altă parte, condiţiile sînt destul de bune şi cu banii e ok”, ne-a spus Mihaela Sava din Bătineşti.


Cantina de la Vidra are nevoie de reabilitare


Internatul Grupului Şcolar „Simion Mehedinţi” Vidra are doar jumătate din locuri ocupate. În urmă cu un an s-a realizat o recompartimentare, ceea ce ar putea creşte capacitatea de cazare de la 80 de locuri la 114. Mobilier nou, tîmplărie de tip termopan şi centrală termică sînt investiţii făcute din bugetul şcolii. Parterul clădirii însă, nu e încă funcţional, iar cantina încă aşteaptă fonduri pentru reabilitare, o singură sală fiind deschisă navetiştilor. Pentru mîncare, elevii scot din buzunar în jur de 8 lei pe zi, în timp ce regia îi ajunge în jur de 30 de lei pe lună. Veche de aproape patru decenii, cantina şcolii se află într-un stadiu avansat de degradare, căzînd pradă inundaţiilor de acum cîţiva ani. Şi Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focşani beneficiază de o cantină şi un cămin proaspăt construite încă din 2006-2007, terminate acum doi ani. Problema este că, datorită restricţiilor pe investiţii, niciuna nu poate fi dată în folosinţă, primăria nemaiavînd bani pentru a le dota cu mobilier. (Gabriela DRĂGHICI)


Controale în şcoli


Toate cele 500 de unităţi de învăţămînt din judeţ au intrat la început de an şcolar în vizorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi a Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). “Toate unităţile de învăţămînt din judeţ incluzînd aici şi cantinele din cadrul şcolilor au fost controlate urmînd ca acţiunea de verificare să se desfăşoare pe întreg parcursul lui septembrie”, transmit medicii sanitar veterinari din cadrul DSVSA. Şi o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică a început controalele în şcoli săptămîna trecută, urmînd ca în curînd să transmită Ministerului Sănătăţii dacă şcolile funcţionează în condiţii de igienă normale.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ND, acum 4599 zile, 20 ore, 11 minute, 54 secunde
Superb! Superb articol! Mai ales taiatul porcului...si internet wirelless (chestie de imagine din moment ce, dusul e in comun)! Un articol superb, merita premiat!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.