Educație

80 de ani de cînd Nicolae Iorga a inagurat Borna de Hotar

Sorin Tudose
12 sep 2011 2759 vizualizări
onumentul din Piaţa Unirii a fost dezvelit în prezenţa istoricului Nicolae Iorga, pe atunci Prim-ministru şi Ministru al Instrucţiunilor Publice şi Cultelor u la balul care a urmat s-a servit Brînză de Focşani şi Tort Moca u cu siguranţă, jubileul de azi nu va fi marcat de autorităţile de pe Milcov

Fix acum 80 de ani, adică pe 13 septembrie 1931 era forfotă mare în Focşani, oraşul Unirii. Mişcarea “Liga Culturală” îşi ţinea aici Congresul cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înfiinţare, iar invitatul cel mai de seamă al evenimentului era nimeni altul decît Nicolae Iorga, la acea oră Prim-Ministru şi totodată Ministru al Instrucţiunilor Publice şi Cultelor. Înaltul oficial a dezvelit în prezenţa a peste o mie de focşăneni entuziasmaţi simbolul Unirii şi anume Borna de Hotar care a şi fost sfinţită de preoţii vremii. Iorga, care în toamna acelui an împlinea 60 de ani, avea să meargă şi la Colegiul “A. I. Cuza” pentru a inaugura partea dinspre strada Ana Ipătescu, aşa cum aflăm dintr-un material filatelic scos în 1973, cînd unitatea de învăţămînt sărbătorea semicentenarul. “În septembrie 1931, în prezenţa istoricului Nicolae Iorga, se va inaugura prima aripă a localului propriu, pentru ca în 1971, după patru decenii, truda legată de construcţia localului să fie încheiată”, se arată în materialul amintit. Din Arhivele Statului, filiala Vrancea, aflăm că pentru Borna care în prezent se află din nou în Piaţa Unirii, dar în nici un caz exact acolo unde a fost de prima dată, cum afirmă edilul Focşaniului, Decebal Bacinschi, s-au plătit la vremea respectivă 80.000 de lei. Liga a contribuit cu 30.000 de lei, iar restul au fost alocaţi de autorităţi. Monumentul a fost turnat în piatră de Vraţa din Bulgaria şi are o înălţime de 2,5 metri. Arhitectul este un anume I. Berindei, sculptor I. Jalea, în timp ce bucureşteanul Ludovic Kepeş s-a ocupat de montare.


Cine o fi furat pînza?


Borna a fost finalizată mai devreme de 13 septembrie, dar pentru că Iorga şi-a amînat vizita la Focşani de două ori dezvelirea monumentului a fost lăsată pentru o dată ulterioară. Aşadar, monumentul finalizat se pare că a stat cel puţin o perioadă acoperit cu o pînză ce urma a fi ridicată de reputatul istoric, dar cum netrebnici erau şi în vremurile de mult apuse în noaptea de 14 spre 15 iulie…s-a furat pînza de acoperea borna. Primăria nu a făcut deloc rabat de la nimic şi organizat o mare festivitate dedicată celor două zile ale congresului ligii. Autorităţile au luat 1 metru cub de dulapi pentru tribună, 5 kilograme de cuie şi 4.000 de metri liniari de ghirlande, după cum au descoperit reporterii noştri care au cercetat arhivele de epocă. Dumitru Coman din Focşani a fost însărcinat cu realizarea a 62 de gropi de 1,40 metri adîncime unde să fie puşi stîlpii decorativi. Brînza de Focşani, Salamul de Sinaia cu pateuri şi Tortul de Moca au fost cîteva dintre delicatesele servite la bal care a avut loc la Palatul Justiţiei. Astăzi, la împlinirea a opt decenii de la un eveniment de asemenea anvergură autorităţile municipale cel mai probabil nu vor face nimic. În epoca ignoranţei, bobocilor de la Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” nu li s-a spus ieri, la inaugurarea noului an şcolar, că Iorga a pus în mod simbolic piatra de temelie a liceului. Vă mai miră ceva? (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.