Educație

Info An Şcolar:Elevii sînt căutaţi de boli

Ziarul de Vrancea
11 sep 2011 1366 vizualizări
Odată cu începerea noului an şcolar, copiii vor fi supuşi unui control medical în grădiniţe şi şcoli.

În primele zile de şcoală, medicii şi asistenţii şcolari au obligaţia de a efectua triajul epidemiologic, mai ales că pot exista copii bolnavi care pot răspîndi viruşi în colectivitate. În cazul în care va fi găsit un copil cu rîie, păduchi sau viroze respiratorii acesta va fi trimis acasă pentru tratament. Dr. Marina Maiorov, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), menţionează că, în cazul copiilor care intră pentru prima dată în colectivitate, se solicită şi un buletin de analize şi avizul epidemiologic eliberat de medicul de familie. La începutul anului şcolar trecut, sute de elevi au fost depistaţi cu probleme la capitolul igienă şi sănătate. (R. M.)


Unităţile de învăţămînt, în vizorul DSV


Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a demarat acţiuni de control în şcoli precum şi în spaţiile de depozitare a produselor alimentare acordate prin programul “Lapte şi corn” respectiv unităţile de vînzare cu amănuntul din incinta sau din vecinătatea unităţilor şcolare. Pînă azi acestea vor fi verificate din punct de vedere al asigurării şi respectării cerinţelor, inclusiv spaţii şi utilaje frigorifice. Etapa a doua a controlului se va realiza pînă pe 30 septembrie, urmărind modul de prelucrare şi furnizare a produselor. În cazul unităţilor care au încheiate contracte de furnizare cu unităţi de catering, acestea din urmă vor fi şi ele verificate. „Ulterior acestor controale, unităţile respective vor fi monitorizate şi supravegheate permanent, cu o frecvenţă stabilită prin analiză de risc, avînd la bază şi rezultatele controalelor efectuate anterior”, transmit reprezentanţii DSVSA Vrancea. (S. T.)


Liber la manuale şcolare gratuite


Oficialii IŞJ transmit că manualele şcolare rezervate celor 55.000 de elevi au fost ridicate de directorii şcolilor din judeţ. Pentru anul şcolar următor, IŞJ a cheltuit 400.000 de lei pentru achiziţia acestora. Programul guvernamental prin care elevii vor primi cîte un pachet cu rechizite şcolare rămîne valabil şi în acest an şcolar, acestea urmînd să ajungă pînă pe 10 octombrie. Judeţului Vrancea îi revine suma de 454.120 de lei, de aceste fonduri beneficiind peste 17.000 de elevi. Valoarea maximă a fiecărui pachet se ridică la 25 de lei/elev pentru învăţămîntul primar şi 30 de lei pentru învăţămîntul gimnazial. Principala condiţie de accesare a programului este ca venitul mediu net pe membru de familie a elevului să nu depăşească 50% din salariul minim brut pe ţară. Dosarele se depun la secretariatele şcolilor în perioada 1-19 septembrie. (G. D.)


„Laptele şi cornul” întîrzie


Programul guvernamental „Lapte şi corn” continuă şi în acest an şcolar, însă licitaţia a avut întîrzieri. Evaluarea ofertelor a durat mai mult pentru că organizatorul licitaţiei, Consiliul Judeţean, a cerut clarificări de la ofertanţi. Valoarea estimată fără TVA a programului este de peste 6 milioane lei. Finanţarea se va asigura din fonduri bugetare, iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut. Durata contractului este de 9 luni începînd de la data atribuirii contractului. În ultimii ani, societăţile care au cîştigat aceste contracte pentru furnizarea în şcoli a laptelui şi cornului sînt SC Vranlact şi SC Diplomatic SA Focşani. 8.000 de preşcolari, aproape 15.000 de elevi din clasele I-IV şi 14.000 de elevi din V-VIII vor primi din toamnă laptele şi cornul guvernamental. De asemenea, se pregăteşte şi organizarea licitaţiei pentru achiziţionarea de mere, prin programul de stimulare a consumului de fructe în şcoli. (G. D.) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.