Educație

A doua sesiune a Bacalaureatului, al doilea dezastru!

Gabriela Draghici
5 sep 2011 2626 vizualizări
Procentul de promovabilitate este de numai 20,5% la a doua sesiune a bacalaureatului u din cei peste 1.500 de candidati, aproape o mie au luat note sub 5 u notele de 9 si 10 au ocolit a doua sesiune de Bac u profesorii vrinceni sustin ca se asteptau la un astfel de rezultat u „O sa devenim o tara de prosti cu diplome universitare” a pus punctul pe „i” profesorul de matematica Florin Iamandei


La nici o luna de la dezastrul inregistrat de absolventii vrinceni in cadrul examenului de Bacalaureat de anul acesta, iata ca istoria se repeta. Rezultatele de dinainte de contestatii nu sint deloc imbucuratoare, 1.198 picind examenul pentru a doua oara, din 1.570 de elevi care l-au sustinut. Potrivit datelor oficiale furnizate ieri de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vrancea, notele de 9 si 10 au lipsit cu desavirsire, abia trei elevi reusind sa obtina note de 8. Cea mai mare medie, de 8.50, a fost obtinuta de Claudia-Maria Popa de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu. Note peste 8 au reusit sa obtina si Laura Neagu, de la Colegiul Economic “Mihail Kogalniceanu” Focsani – 8.25, dar si Ionut-Marian Chirila de la Colegiul Tehnic „Gh. Bals„ Adjud – 8.06. A “plouat” in schimb cu note sub 5, 958 de elevi nereusind sa treaca pragul. La “mare cautare” au fost si notele intre 5 si 5,99, 236 de candidati aflindu-se in aceasta situatie. Cu cit urca notele, cu cite se raresc candidatii, 271 de elevi obtinind note intre 6 si 6,99, in timp ce 35 abia au “scos” o nota intre 7 si 7,99. Astfel, comparativ cu prima sesiune, in care promovabilitatea a fost de 39%, sesiunea august-septembrie a scazut-o pina la 20,5%. Cu toate acestea, Vrancea se afla printre judetele cu cel mai inalt nivel de promovabilitatea in cea de-a doua sesiune, asta in conditiile in care cea mai mare rata a fost de 22%, inregistrata in judetele Sibiu si Buzau. Aproape 300 de bacalaureati vrinceni au spus “pas” examenului de frica sa nu il pice si a doua oara. Este si cazul elevei Adina Lazarica, absolventa a Liceului de Arta “Gh. Tattarascu” Focsani, care in urma contestatiei depuse la filosofie in prima sesiune, i-a fost scazuta nota de la 5,10 la 1,60. Aceasta nu s-a mai prezentat la cea de-a doua sesiune a examenului. A doua oara a fost cu noroc pentru Paula Mihalache, fata fostului lider de sindicat al Oficiului Judetean de Posta, Gigi Mihalache, care a reusit sa treaca de a doua sesiune cu media 7,30.


“O sa devenim o tara de prosti cu diplome universitare!”


Rezultatele extrem de slabe obtinute de elevii vrinceni in a doua sesiune n-au luat prin surprindere profesorii si directorii scolilor in care s-a inregistrat cea mai mica rata de promovabilitate in prima sesiune. De asemenea, in aceleiasi licee s-au organizat vara aceasta sesiuni de meditatii gratuite. Fara prea multi elevi, insa. La Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” spre exemplu, rata de promovabilitate in prima sesiune a fost de doar 2.84%. In cea de doua, abia 18 elevi au reusit sa promoveze. “Daca au luat 18, eu zic ca deja e bine. Asta pentru ca, sincer, ma asteptam sa nu ia niciunul. Iar subiectele la matematica au fost mult mai grele ca cele din prima sesiune. Imi pare rau si pentru ei si pentru noi. Lumea o sa ne priveasca altfel, insa nu cred ca poti compara un elev de la “Unirea” sau “Cuza” cu un elev de la noi. Eu inca sper sa se revina la scolile profesionale, sa mai scoatem si meseriasi. O sa devenim o tara de prosti cu diplome universitare”, a pus punctul pe “i” profesorul de matematica Florin Iamandei, fostul director al Colegiului “Cotea”. Rezultate la fel de slabe s-au obtinut si in a doua sesiune la Grupul Scolar Odobesti. Rata de promovabilitate a fost de 3,75% in prima sesiune. “Din cite am inteles, au luat doar doi. Ne asteptam atita timp cit elevii nu au venit la pregatire. Colegii mei si-au sacrificat vara, dar elevii nu s-au prezentat, desi initial ne-au spus ca vor veni. Cei mai multi au fost cinci prezenti”, ne-a spus Vasilica Zaharia, directoarea de la Odobesti. 

  
Miercuri se afla rezultatele finale


Sesiunea august-septembrie a examenului a debutat pe 22 august, cu proba de competente lignvistice de comunicare orala la limba si literatura romana. Examenul s-a desfasurat in cinci centre de examen, iar lucrarile au fost corectate in doua centre de evaluare. Initial au fost inscrisi 1.758 de elevi, dar aproape 300 nu s-au mai prezentat la probe. Probele scrise au debutat pe 29 august la limba si literatura romana. Patru elevi au fost eliminati in timpul probei si vor trebui sa stea “pe bara” doua sesiuni, pina in 2013, cind vor putea sustine din nou examenul. Trei dintre acestia au fost prinsi asupra faptului la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” si unul la Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia”, ambele din Focsani. Acestia fac „pereche” cu cei sapte elevi eliminati pentru frauda in prima sesiune si care nu au dreptul de a repeta bacul decit in a doua sesiune a anului urmator. Sesiunea august-septembrie s-a desfapurat in aceleasi conditii ca si prima, sub supraveghere video si sanctiuni drastice in caz de fraudare. Trei reprezentanti ai Ministerului Educatiei au monitorizat examenul, spre deosebire de prima sesiune, cind a fost trimis doar unul. Acestia sint consilierul MECTS Oana Ciuchi si doi experti din Corpul de Control al Ministerului, prof. Adrian Horodnic si profesorul Kozma Imre. Ieri, pina in orele 20.00 au fost despuse contestatiile, urmind ca miercuri, 7 septembrie sa fie afisate rezultatele finale. Dupa afisarea rezultatelor de dupa contestatii, o comisie de cercetare a ISJ va efectua o analiza comuna referitoare la lucrarile recorectate cu o nota mai mica sau mai mare cu peste 1,5 puncte, din ambele sesiuni. In prima sesiune au fost sapte lucrari care au inregistrat diferente asa mari, dintr-un total de 1.250 de contestatii depuse de bacalaureatii vrinceni. Comisia de cercetare va stabili cu exactitate daca se justifica diferentele extrem de mari dintre notele acordate si va dispune sanctiuni. (Gabriela DRAGHICI)

. Vezi in atasament Rezultatele la examenul de Bacalaureat sesiunea August-Septembrie 2011


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
gigi vas, acum 4609 zile, 1 ora, 57 minute, 50 secunde
Lipsa de profesionalism din partea autorului. Si nu credeam ca ziarul de vrancea ar putea publica asa ceva... in fine. Nu poti sa acuzi pe cineva, fara dovezi. Iar in cazul celor care au picat si a citeste integral
franaru, acum 4615 zile, 23 ore, 14 minute, 27 secunde
printre cele mai proaste articole care le-am citit vreodata. parca a fost scris tot de cineva care n-a luat bacu'
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.