Educație

Patru candidati eliminati pentru frauda la proba scrisa de romana

Gabriela Draghici
29 aug 2011 2354 vizualizări
Trei au fost prinsi la Colegiul „Gh. Asachi” si unul la Colegiul Auto u elevii trisori nu vor avea voie sa mai sustina Bac-ul pina in 2013 u nuvela si Nichita Stanescu le-au dat batai de cap celor peste 700 de liceeni vrinceni care au sustinut proba la romana

Nici bine n-au inceput probele scrise ca “picatii” primei sesiuni de bacalaureat n-au rezistat tentatiei si, de frica unui examen ratat pentru a doua oara, au patruns in centrele de examen cu telefoane mobile si fituici. Patru elevi au fost eliminati ieri in timpul probei scrise la limba si literatura romana si vor trebui sa stea “pe bara” doua sesiuni, pina in 2013, cind vor putea sustine din nou examenul. Trei dintre acestia au fost prinsi asupra faptului la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” si unul la Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia”, ambele din Focsani. “Proba la limba si literatura romana s-a desfasurat în conditii normale. Din pacate, în ciuda faptului ca ISJ a folosit toate caile de comunicare pentru transmiterea prevederilor Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat, patru candidati au încalcat aceste prevederi. Aplicindu-se procedura specifica, ei au fost eliminati din examen”, ne-a spus presedintele comisiei de Bacalaureat, Maria Lupu.


Eseu despre prietenie


Potrivit Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vrancea, din cei 905 candidati inscrisi, doar 772 s-au prezentat ieri in cele cinci centre de examen sa sustina proba scrisa. Varianta nr. 3 a pus elevii vrinceni in mare incurcatura. La fel ca in prima sesiune, textul la prima vedere a fost unul apartinind genului epic. La primul subiect, ei au trebuit sa rezolve noua cerinte in baza unui text la prima vedere, extras din romanul “Adela” al lui Garabet Ibraileanu. Cerintele tinteau cunostinte de vocabular, valoarea stilistica a semnelor de punctuatie, precum si capacitatea de a intelege si comenta un text literar. Subiectul al doilea a constat in elaborarea unui eseu cu tema prieteniei pornind de la afirmatia lui Nichita Stanescu, “Prietenia nu este un dor, ci o prezenta”. La subiectul al treilea, bacalaureatii au avut de elaborat un eseu despre felul in care este reflectata o tema (banul, destinul, istoria, familia, etc) intr-una din nuvelele studiate in liceu. „Nu stiu de ce, dar dupa ce am mai sustinut proba inca o data, ma asteptam sa mi se para simpla acum, mai ales ca am tocit vara asta sa fiu sigur ca iau. Mi s-a parut greu, nu stiu cit de bine m-am descurcat la cerintele de la primul subiect sau cel de la trei”, ne-a spus elevul Marian Andrei, de la Colegiul „Edmond Nicolau”.


Ministerul Educatiei a trimis „intariri”


Desi mare parte dintre bacalaureati au gasit subiectele la romana ca fiind dificile, inspectorul scolar de limba si literatura romana, Monica Lacatus, le considera ca fiind accesibile, mai ales daca s-a si facut pregatire in prealabil. „Cerintele sint accesibile, elevii au fost familiarizati cu astfel de itemi in cadrul evaluarilor curente din timpul anului scolar. Competentele evaluate, sint, in linii mari, aceleasi ca si cele vizate de subiectele din prima sesiune, textele suport si continuturile, cum este si firesc, diferite de cele din vara”, ne-a spus aceasta. La prima proba de ieri n-au lipsit nici camerele de supraveghere, nici reprezentantii Ministerului Educatiei, care au venit sa traga cu ochiul la Bac-ul vrincean. Trei reprezentanti vor monitoriza examenul, spre deosebire de prima sesiune, cind a fost trimis doar unul. Acestia sint consilierul MECTS Oana Ciuchi si doi experti din Corpul de Control al Ministerului, prof. Adrian Horodnic si profesorul Kozma Imre. Examenul continua miercuri, 31 august, cu proba obligatorie a profilului, la care s-au inscris 1.315 de candidati.


S-au stabilit presedintii comisiilor de Bacalaureat


Oficialii ISJ au tras la sorti si presedintii comisiilor de Bacalaureat care vor raspunde de fiecare din cele cinci centre de examen. Astfel, la Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” Focsani, presedinte de comisie a fost desemnat Tincuta Zahariuc, inspector de specialitate in cadrul ISJ. Aici sustin probele elevii de la “Edmond Nicolau”, Liceul cu Program Sportiv Focsani, Grupul Scolar Marasesti, Liceul Teoretic “Duiliu Zamfirescu” Odobesti, Liceul Pedagogic “Spiru Haret”, Colegiul National “Al. I. Cuza” si Grupul Scolar “G.G. Longinescu” Focsani. La centrul de examinare nr. 2, si anume Colegiul Tehnic Auto “Traian Vuia” Focsani, presedinte de comisie este Daniela Sirghie, inspector de matematica in cadrul ISJ. Aici sustin probele scrise absolventii de la Colegiul Tehnic “Gh. Asachi”Focsani, Grupul Scolar Dumitresti si Grupul Scolar Agricol Odobesti. La Colegiul Tehnic “Ion Mincu” Focsani, centrul de examen nr. 3, presedinte a fost desemnat profesorul universitar din Iasi, Dorin Mihai. Aici sustin probele scrise elevii de la Colegiul Tehnic “Ion Mincu”, Liceul de Arta “Gh. Tattarescu”, Liceul Teoretic “Ioan Slavici” Panciu, Colegiul Economic “Mihail Kogalniceanu” si Grupul Scolar “Simion Mehedinti” Vidra. Presedintele centrului de examn nr. 4, Colegiul Tehnic Auto “Traian Vuia”, este Vasile Lupu, directorul de la “Ion Mincu”. Aici sint repartizati absolventii de la “Traian Vuia”, Liceul Teoretic “Emil Botta” Adjud si Colegiul Tehnic “Gh. Bals“ Adjud. La ultimul centru de examen, Colegiul Tehnic “V. D. Cotea”, presedinte a fost desemnat Gabriel Danielesci, directorul de la “Edmond Nicolau”. Aici vor sustine probele doar absolventii liceului, pentru ca rata de promovabilitate a fost cea mai scazuta din judet, de doar 2,84%. (Gabriela DRAGHICI)    


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.