Educație

Curatenie generala in scoli pentru noul an scolar

Gabriela Draghici
18 aug 2011 2124 vizualizări
In majoritatea scolilor din judet, curatenia de vara a ajuns la final, unitatile fiind pregatite sa-si primeasca elevii in noul an scolar u autoritatile locale au fost mult mai generoase cu fondurile anul acesta, insa acestea n-au ajutat decit „de spoiala”

Scolile vrincene au intrat in febra curateniei de vara, punind la punct ultimele detalii pentru startul noului an scolar. Desi fonduri pentru reabilitare inca nu se gasesc, anul acesta se pare ca primariile au fost cu mult mai darnice in alocarea banilor pentru curatenie si igienizare. Ironia este ca, desi se varuieste si se spala, peste 70% dintre scolile vrincene ramin in continuare fara autorizatie sanitara. Asta pentru ca in Vrancea anului 2011, majoritatea scolilor, preponderent cele din mediul rural, se confrunta cu lipsa apei potabile, iar grupurile sanitare sint situate in curtile unitatilor de invatamint. „Am avut sprijin absolut din partea primariei. In mod cert a fost mai mult sprijin financiar ca in anii trecuti si am avut suficiente materiale. Scoala de la Tataru a fost finalizata, Gradinita de la Maicanesti la fel si a fost si izolata termic, se lucreaza acum la scolile din Stupina, Ramniceni si scoala de centru din Maicanesti”, ne-a spus directorul Neculai Goleanu de la Scoala Maicanesti. Problema ramine insa cea a autorizatiei sanitare care „ocoleste” scolile la fiecare control. „Apa curenta este marea noastra problema. Apa si grupurile sanitare care in continuare sint afara. Ele s-au croit in interior, insa desi avem un proiect de reabilitare, nu sint niciodata fonduri. Macar de s-ar face grupurile sanitare toamna aceasta”, a completat Goleanu. Scolii cu clasele I-VIII din Bordesti insa, pare sa-i fi suris norocul si, in urma documentelor depuse la Directia pentru Sanatate Publica (DSP), a primit autorizatia sanitara. „Ne-am facut si grupul sanitar asa ca totul o sa fie in regula pentru inceputul anului scolar. Am facut instruire cu persoanele de serviciu si am primit in jur de 50-60 de milioane lei vechi din partea primariei pentru curatenie. Avem materiale si primaria ne va instala si centrala termica”, ne-a spus Alexandru Rotaru, directorul Scolii Bordesti.

Scoli „inecate” in proiecte de reabilitare

Dupa un an scolar agitat, elevii Scolii nr. 1 Mera vor avea parte de un acoperis deasupra capului in noul an scolar. Asta dupa ce anul trecut tavanul unitatii n-a mai rezistat intemperiilor, facind loc ploilor in incinta. „Curatenia se desfasoara in continuare. Am primit de la primarie, in transe, in jur de 30-40 de milioane. Ne-am axat mai mult pe igienizare si interioare. Am reusit sa facem si acoperisul scolii in martie, cind ne-au fost alocati bani prin ordonanta de la Guvern”, ne-a spus David Toma, directorul scolii din Mera. Unitatea face parte din zecile de scoli din judet care de ani buni au ramas „prinse” in proiecte de reabilitare sistate din lipsa de fonduri. Si aici autorizatia sanitara lipseste, la fel si alimentarea cu apa sau grupurile sanitare interioare. DSP Vrancea numara anul scolar trecut in jur 461 de scoli fara autorizatie sanitara de functionare, dintr-un total de 601. Ceea ce inseamna ca 75% din scoli nu erau autorizate sanitar. Vesti foarte bune vin insa din partea Scolii “Anghel Saligny” Focsani, unde curatenia de vara a ajuns la final. “Am terminat cam tot, mai sint necesare doar citeva finisari. Mai aveam clase care aveau huma pe pereti, asa ca s-a ras, s-a gletuit, varuit, au fost glafurile puse si in unele clase am pus si usi noi. Am facut asta cu cit ne-a dat primaria, adica in jur de 20 de mii de lei, dar si cu forte proprii”, ne-a spus Florentina Olteanu, directoarea unitatii. Nevoile insa sint multe, de la gardul care ar trebui inlocuit, la terenul de sport careia i-ar prinde bine un nou covor asfaltic. (Gabriela DRAGHICI)

Caseta
Tilvar asteapta primul clopotel sa-l lase corigent pe ministrul scolilor

Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tilvar, sustine ca ministrul Educatiei Daniel Funeriu nu ar trebui sa-si uite exigenta de la examenele elevilor si ale profesorilor la debutul anului scolar. Tilvar spune ca felul in care se vor prezenta scolile la primul clopotel din septembrie reprezinta o nota din media finala a ministrului scolilor. „În fiecare an stirile de dinaintea începerii anului scolar contin informatii care dovedesc lipsa de interes a Ministerului Educatiei în a se implica si a superviza felul în care scolile se pregatesc pentru a asigura o buna desfasurare a procesului de învatamint. Astept în cel mai scurt timp posibil de la Ministerul Educatiei o situatie reala a modului în care unitatile scolare sint pregatite pentru începerea noului an scolar iar prin pirghiile legale pe care le detine sper ca va grabi activitatea de pregatire a unitatilor scolare pentru un început de an scolar corespunzator”, a precizat deputatul social democrat. Asteptarile sale de rateu ministerial par a fi duble, tinind cont de faptul ca Tilvar vine din sistemul de invatamint si ca este adversar politic al ministrului sustinut de PDL. (I. C.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.