Educație

Elevele cuziste, in topul celor mai buni oratori din tara

Gabriela Draghici
16 aug 2011 2425 vizualizări
Dintre cele patru cuziste participante la Forumul National de Dezbateri Legislative, doua au fost finaliste

Cuzistele Emanuela Manolache, Tania Panaite, Andra Curca si Catalina Bejan, indrumate de profesoara Teodora Bentz, au facut impresie buna saptamina trecuta la Slanic Moldova, la Forumul National de Dezbateri Legislative. Proiectul, intitulat sugestiv „Tinerii in viata cetatii”, a fost finantat de Ministerul Educatiei, Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica si Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret. Cuzistele si-au luat in serios atributul de parlamentar si alaturi de liceeni din toate colturile tarii au dezbatut cu argumente pro si contra trei rezolutii importante pentru comunitate. Printre acestea, sa se hotarasca interzicerea avortului prin lege, in cazurile in care nu se impune medical aceasta operatie, sa se hotarasca trecerea clasei a IX-a la liceu, in forma traditionala, a IX-a si a X-a obligatorie si gratuita si sa se reia adoptiile de catre cupluri din strainatate, daca unul dintre parinti este roman. Dupa doua zile intense, in care s-au jucat rundele de calificari, cuzistele Emanuela Manolache si Tania Panaite s-au numarat printre finalistii competitiei. „Emotiile au fost mari, caci argumentarea s-a facut de data aceasta improptu (prin improvizatie – n.r.), motiune impusa de organizatori ad-hoc, fara timp de gindire. Amindoua s-au descurcat foarte bine, vorbind convingator despre perspectivele pozitive si negative ale medicinei experimentale, respectiv libertatea religioasa a individului. Cele doua mentiuni demonstreaza ca in scoala vrinceana se practica un invatamint de calitate, atit formal, cit si informal, elevii fiind adevarati cistigatori”, a spus Teodora Bentz. „Sint mindra sa ma numar printre primii zece vorbitori din tara. Am intilnit in aceasta competitie adversari redutabili, dar consider ca am reusit, in primul rind, sa cistig incredere in mine si, nu in ultimul rind, am cistigat prieteni care merita din plin respectul meu”, ne-a spus Emanuela Manolache, eleva in clasa a X-a la Colegiul National „Al. I. Cuza”, specializarea limbi moderne. Vara aceasta, elevii cuzisti din Clubul de debate au participat la Competitia Nationala de Dezbateri World Schools si Forumul National de Dezbateri Legislative, urmind sa participe si la Competitia Nationala Karl Popper, respectiv Concursul National „Tinerii dezbat!”. (Gabriela DRAGHICI)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.