Educație

Meditatii pe ultima suta pentru bac-ul de toamna

Mihaela Beșleagă
14 aug 2011 1411 vizualizări
u sesiunea de toamna va debuta peste o saptamina, pe 22 august u pentru a lua taxe de la cit mai multi aspiranti la studentie, unele facultati si scoli postliceale fac inscrieri doar cu buletinul, fara diploma de bacalaureat



Peste o saptamina va incepe sesiunea de toamna a examenului de bacalaureat, asa incit cei aproape 2.000 de liceeni vrinceni care nu au promovat din prima mai au citeva zile de ragaz pentru pregatire. Unele licee din judet, unde promovabilitatea a fost foarte scazuta, organizeaza in aceasta perioada meditatii pentru elevii picati, in speranta de a-i „destepta” pe ultima suta de metri si pentru a le mari sansele la o nota mai mare de 5. Astfel, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focsani si Grupul Scolar Agricol din Odobesti, unde doar circa 3-4% dintre elevi au reusit sa treaca bac-ul, au anuntat deja un program al pregatirilor, insa, spre dezamagirea profesorilor, putini elevi au trecut pragul liceului pentru a recupera din materia pierduta. Liceenii sint indemnati in continuare ca, macar in ultima saptamina pina la examen, sa vina la scoala pentru meditatii la principalele materii. Printre cei care au picat in prima sesiune a bacalaureatului sint si multi copiii care au parintii plecati in strainatate la munca, asa ca in luna august profesorii de romana si matematica nu au parte de concediu, fiind tocmiti de cei carora le pasa de educatia copiilor. „Baiatul meu a fost singur acasa doi ani si mi-a picat bacalaureatul. Pe linga ca a picat examenul, am gasit si casa facuta praf. Nu l-am lasat nicaieri in vara asta, de cind ne-am intors din Italia face pregatire in fiecare zi la matematica cu o studenta. La Romana se pregateste singur. Mai avem citeva zile, sper sa recupereze”, ne-a declarat mama unui absolvent de la Grupul Scolar Agricol din Odobesti, unde se organizeaza, de asemenea, meditatii la scoala cu elevii picati. 1.750 de candidati care nu au reusit sa promoveze in prima sesiunea s-au inscris deja pentru cea de-a doua. Tocmai pentru ca multi elevi nu au diplome de bacalaureat, mai multe facultati si scoli postliceale au anuntat ca ii accepta printre cursanti, cu conditia sa obtina diploma in urmatorii doi ani. Si asta pentru a lua taxe de la cit mai multi aspiranti la studentie. Sesiunea de toamna a bacalaureatului va debuta in zilele de 22 si 23 august cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare in limba romana, urmata de proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala, programata in zilele de 23 si 24 august. Ultima proba practica, cea de evaluare a competentelor digitale se va desfasura in zilele de 25 si 26 august. Probele scrise incep luni, 29 august, cu cea la limba si literatura romana, urmata de proba obligatorie a profilului, pe 31 august. Ultima proba, cea la alegere a profilului si specializarii, este programata pe 2 septembrie. Primele rezultate vor fi afisate duminica, pe 4 septembrie, candidatii putind depune contestatii in aceeasi zi, in intervalul orar 16.00-20.00. Rezultatele finale vor fi afisate pe 7 septembrie. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.