Educație

Buluc, capitala Arhiepiscopiei pentru o zi

Valentin Muscă
5 aug 2011 3222 vizualizări
Schitul a fost fondat de Isaia Caragea în 1716 u biserica “Schimbarea la Fata” a fost construita în anii 20 si a cazut la cutremurul din 1940

Modestul Schit de la Buluc va fi pentru o zi centrul spiritual al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei. Sarbatoarea “Schimbarea la Fata” a fost aleasa de conducerea Arhiepiscopiei pentru a organiza un adevarat desant duhovnicesc în cel mai vechi asezamînt monahal din Magura Odobestilor. Un sobor impresionant de slujitori de la Buzau, în frunte cu Arhiepiscopul Epifanie si Protoiereul de Odobesti Stefan Maftei vor oficia serviciul religios, la care vor participa ca în fiecare an sute de crestini din localitatile de pe Valea Milcovului si Podgoria Odobestilor. Desi biserica de lemn are hramul “Pogorîrea Duhului Sfînt – Sfînta Treime”, pelerinajul are loc de “Schimbarea la Fata”, hramul fostei biserici de piatra si caramida, ridicata între cele doua razboaie de staretul Casian Caraba si distrusa de cutremurul din 1940. Drept multumire pentru cele trei decenii cît a condus Schitul si l-a pus pe picioare dupa crunta ocupatie germana din Primul Razboi Mondial, la începutul anilor 50 staretul Caraba a fost “trimis” la Schitul Oancea, unde îsi doarme somnul de veci, departe de Schitul pe care l-a slujit cu credinta.

Comunistii au vrut sa tranforme Schitul în case de vacanta

“Pelerinajul de la Buluc a tinut în picioare Schitul si atunci cînd, oficial, acesta a fost închis dupa 1959. Cu toate ca biserica Schitului a cazut la cutremurul din 1940, de “Schimbarea la Fata” veneam cu credinciosii si sarbatoream aceasta zi la biserica de lemn, sfidînd autoritatile comuniste care vroiau sa închida biserica si sa amenajeze acest spatiu sacru în loc de odihna pentru autoritatile comuniste si Ocolul Silvic din Focsani”, ne-a spus preotul Ticu Bolovan, parohul de la biserica “Sfintii Trei ierarhi” din Varsatura. Dupa închiderea Schitului în 1959, acesta a fost trecut în administrarea parohiei din Varsatura, iar preotii Radvan si Bolovan au dus o lupta dura cu autoritatile acelor ani pentru a pastra traditia pelerinajului la Buluc si a salva patrimoniul religios din biserica de lemn. Daca astazi, pelerinajul de la Buluc este cel mai important din Magura Odobestilor se datoreaza, în parte, si preotilor de la parohia Varsatura, care au înfruntat autoritatile comuniste si de 6 august organizau adevarate manifestari de credinta în plin regim comunist, urcînd pe dealurile unde, între paduri, se afla ascunsa la umbra codrilor seculari, biserica “Pogorîrea Duhului Sfînt – Sfînta Treime”. Fara sa aiba faima Icoanei facatoare de minuni de la Dalhauti sau Valea Neagra, biserica de lemn a Schitului Buluc adaposteste una din cele mai importante colectii de icoane vechi de la Carpatii de Curbura, veritabile minuni ale iconografiei românesti din epoca fanariota, care au fost l-au determinat pe istoricul Nicolae Iorga sa sustina introducerea acestui patrimoniu pe Lista Monumentelor Istorice. (Valentin MUSCA)

Sarbatoare si la schitul Muntioru

Astazi, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Schimbarea la Fata a Mintuitorului si la schitul Muntioru din comuna Vintileasca, ctitorit de parintele Macarie Besliu, care a nevoit ani de zile ca staret la Manastirea Poiana Marului. Asezamintul ii asteapta pe crestinii care vor sa participe la cel mai important moment din viata manastirii. La Muntioru se ajunge pe un drum de pamint de citiva kilometri din centrul comunei Vintileasca, lacasul de inchinaciune fiind situat intr-o superba poiana alpina, declarata monument al naturii. Alaturi de calugarii de la schit, si autoritatile locale au dat o mina de ajutor la pregatirea evenimentului de azi. Schimbarea la Fata a Mintuitorului reprezinta data la care Iisus, împreuna cu  Petru, Iacob si Ioan, a urcat pe muntele Tabor ca sa se roage. Aici, apostolii au fost învaluiti într-un nor de lumina în timp ce Iisus se ruga, iar apoi au auzit un glas care le-a spus: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultati-L” (Matei 17, 5). Isus le-a poruncit celor trei sa nu dezvaluie nimanui nimic din cele ce vazusera, pina dupa învierea Sa din morti. Sarbatoarea de astazi este cunoscuta în popor si sub denumirea de Probojenia. (Z. V.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.