Educație

Memento: Inceputul crestinarii Cumanilor

Valentin Muscă
31 iul 2011 2232 vizualizări
Inecati în românismul care, la nevoie, este servit de politicienii din tot spectrul politic maselor, prin mass-media, în loc de pîine si circ, nu realizam ca teritoriul actualului judet Vrancea facea parte acum opt secole din Tara Cumanilor.



Altfel spus, în sudul Moldovei, alaturi de populatia valaha traiau si cumanii, un popor de origine turca. Nu mai conteaza daca vrem sa acceptam ideea sau ba, cert este ca documentele vremii consemneaza ca la sfîrsitul lunii iulie 1227, aceasta populatie cumana, condusa de capetenia Bortz Membrok, a început tratativele de crestinare, iar peste putin timp, poporul cuman din sudul Moldovei a primit botezul crestin de la episcopul ungur din Strigoniu. Pentru cumanii crestini a fost înfiintata si o Episcopie a Cumanilor cu sediul la Civitas de Mylco, probabil, undeva în apropierea orasului Odobesti. Nu trebuie sa convingem pe cineva ca lucrurile s-au întîmplat asa cum le-am descris mai sus, dar aducem cîteva argumente de bun simt. Pentru a denumi “pivnita”, în Podgorie se foloseste cuvîntul cuman “beci”, numele de COMAN este unul comun în zona Odobestilor si pe Valea Milcovului, iar Duiliu Zamfirescu, boier din Faraoanele – tot un cuvînt cuman- a scris o serie de romane în seria “Ciclul Comanastenilor”. Si ca nationalismul sa nu mai tina de foame, iar poporul sa deschida ochii, mai adaugam faptul ca numele orasului Odobesti este de origine cumana, iar Odoba este unul din cei sapte batrîni pe care s-a împartit Mosia Odobestilor. Dar asta nu prea intereseaza vrincenii flamînzi si haituiti de incertitudinea unui loc de munca, preferînd mai abitir serialele cu ale OTV-ului, din seria “Ciocoiul Oprescu”. La urma urmei, trebuie umplut si stomacul cu ceva, iar daca pîine nu e, bagam circ cu Dan Diaconescu în Direct… Pofta buna! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.