Educație

Catedrala boierului Conachi, restauranta

Valentin Muscă
21 iul 2011 2671 vizualizări
Biserica de lemn de pe Valea Berheciului va avea în curînd haine noi. Prinsa în ceasul al XII-lea în Programul National de Restaurare, finantat de Ministerul Culturii, ctitoria boierului Gavriil Conachi din satul Largaseni, comuna Corbita, este astfel salvata de la o distrugere lenta, dar sigura

Construit dupa 1750, lacasul de cult are cei mai inalti pereti de lemn dintre toate bisericile de lemn din tara. Zvelta ca o catedrala gotica, dar fara turlele specifice bisericilor maramuresene, lacasul de cult ridicat de boierul Conachi este o impresionanta sinteza arhitectonica, in care mesterii de altadata au reusit sa ridice pereti de lemn de aproape 10 metri, care au rezistat doua secole si jumatate. Daca bisericile din Maramures, gratie influentei goticului, sint impodobite cu turle care trec dincolo de nori, biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Largaseni este o realizare de exceptie a mesterilor anonimi din sec. XVIII si grandoarea sa taie rasuflarea oricarui pelerin si indeamna la modestie si respect. "Impresionanta prin inaltime si finetea detaliilor, imobilul va fi unul din punctele forte ale proiectului de introducere a bisericilor de lemn din Vrancea in Patrimoniul UNESCO. Nu intimplator proiectul se numeste «Catedralele Vrancei»", ne-a spus prof. Florin Micu, directorul Directiei de Cultura Vrancea.

Intrucit biserica este in plin proces de restaurare, iubitorii de frumos pot admira astazi detaliile pe care mesterii de acum doua secole si jumatate le-au lasat pe birnele groase de stejar care marturisesc despre efemera civilizatie a lemnului. Cei care doresc sa inteleaga ce inseamna biserica de lemn si mai ales "catedrala" pot merge sa viziteze aceasta constructie unica in spatiul religios valah si vor pricepe mai bine care este diferenta dintre biserica de lemn si constructiile din beton si termopane, pe care unii le numesc, din nestiinta, catedrale! (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.