Educație

Bonaventura, clasicul teologiei franciscane

Valentin Muscă
15 iul 2011 1116 vizualizări
Sfîntul Bonaventura(1221-1274) a fost unul din cei mai importanti teologi latini din Evul Mediu, apreciat atît de Ordinul Franciscanilor, cît si de rivalii lor, Dominicanii.

Traitor in cea mai frumoasa epoca a teologiei Occidentale, Bonaventura a reusit sa asigure un echilibru intre curentul aristotelizant al teologiei domincane si cel pietist al franciscanilor. Originar din Toscana, cu un nume (Giovani) care nu era predestinat unei cariere in Biserica, Bonaventura a fost implicat in marile dispute intelectuale dintre adeptii teologiei si cei ai filosofiei in cadrul Universitatii din Paris. Intimplator, Bonaventura a fost contemporan cu Toma din Aquino, primind in acelasi timp din partea Curiei romane dreptul de a preda teologia in Universitatea pariziana. Adept al liniei moderate franciscane, Bonaventura s-a ocupat de consolidarea pozitiei Ordinului Franciscan si a oferit franciscanilor o biografie cosmetizata a Sfintului Francisc (Legenda Maior), din care a scos orice element pietist si mai ales ideea saraciei, atita de draga, paradoxal, Sfintului Francisc din Assisi. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.