Educație

Biserica din Matacina-Valea Sarii a fost restaurata

Valentin Muscă
13 iul 2011 2081 vizualizări
Biserica a fost construita în 1772 de mesterii Pavel, Lazar, Merin si Stan u proiectul de restaurare si consolidare a costat aproape 500.000 lei u lacasul cu hramul Cuvioasa Paraschiva face parte din cele 12 biserici din proiectul Catedralele Vrancei. Biserici de lemn în patrimoniul UNESCO

Lacasul ridicat acum aproape doua secole si jumatate de mesterii Pavel, Lazar, Merin si Stan la Valea Sarii a fost consolidat si restaurat prin Programul National de Restaurare. Ieri, o Comisie din partea Institutului National de Patrimoniu Bucuresti s-a deplasat la Valea Sarii pentru a executa receptia lucrarii. "In valoare de 483.684 lei, proiectul a fost receptionat astazi (ieri, n.r.). Din punct de vedere tehnic, lucrarea a respectat proiectul de executie, de un constructor care este intre primii trei pe tara", ne-a spus Mihai Victor, sef Serviciu Contabilitate si Verificare Santier de la Institutul National de Patrimoniu. Prezent la eveniment, Nicu Bercuci, primarul comunei, ne-a declarat ca finalizarea proiectului este primita cu bucurie de credinciosii din localitate pentru ca s-a reusit salvarea unui monument si pastrarea autenticitatii acestuia. "Bucuria noastra este mare pentru ca proiectul a fost realizat intr-un timp record si constructorii au pastrat elementele originale, conservindu-le, si acolo unde nu s-a putut a fost inlocuit lemnul tinind cont de tehnica mesterilor de altadata.

Biserica din Matacina este un loc de suflet pentru credinciosii din sat, dar si un punct turistic", ne-a mai spus primarul Bercuci.






"Biserica din Matacina este sufletul acestui sat"


Prezent la inaugurare si alaturi de constructor pe parcursul celor doua luni, preotul Petrica Bratu a tinut sa ne spuna ca biserica din Matacina este sufletul acestui sat. "Daca satul a imbatrinit si tinerii pleaca, biserica a intinerit pentru ca acest sfint lacas de cult este sufletul comunitatii. Aici au fost inmormintati eroii acestui sat, cei care s-au jertfit in Razboiul de Independenta si in cele doua razboaie mondiale. Cred ca din punct de vedere simbolic, finalizarea cu succes a restaurarii bisericii din satul nostru nostru este un semn ca viata la sat are inca un viitor. Vreau sa multumesc atit proiectantilor, dlui arh. Niels, constructorilor, dar si credinciosilor care ne-au sprijinit ca in numai citeva luni lucrarile sa fie terminate", ne-a spus pr. Bratu. Lacasul din Valea Sarii este unul din cele 12 obiective religioase, pe care Directia pentru Cultura Vrancea le-a inclus in proiectul "Catedralele Vrancei. Biserici de lemn in patrimoniul UNESCO". "Finalizarea proiectului a fost un motiv in plus pentru a promova biserica din Matacina in cadrul proiectului prin care intentionam sa propunem 12 biserici din Vrancea pentru a fi introduse in Patrimoniul UNESCO.

Credem ca pina la sfirsitul acestui an vor fi terminate lucrarile si la bisericile de lemn din Ruginesti, Chitcani si, poate, cu un pic de sansa, la Largaseni. Pina la sfirsitul acestei luni vom realiza cele 12 carti postale cu bisericile de lemn, din care una este cu biserica din Matacina", ne-a mai spus Florin Micu, directorul Directiei pentru Cultura. Nu la fel de bine stau lucrurile si la proiectul de restaurare si consolidare a bisericii "Sfantul Nicolae" din Vrincioaia, proiect inceput in 2003, unde au fost alocate peste 90% din fondurile pentru lucrari, dar biserica este inca netermianta. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 12 ore, 55 minute, 51 secunde
FELICITARI. Se pare ca lucrurile o vor lua spre bine. Felicitarile sunt adresate Directorului Directiei judetene pentru Cultura Vrancea, Dlui Micu, organelor locale (atat cat au facut) si in mod citeste integral
, acum 739398 zile, 12 ore, 55 minute, 51 secunde
Este de apreciat faptul ca s-a restaurat biserica si felicitari celor care au facut aceste demersuri. Cred ca ar trebui tras un semnal de alarma cu privire la imbatranirea populatiei si plecarea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.